Kako praznujemo okolju prijazno?

Božič in novo leto sta praznika, ki sta posvečena družini, prijateljem, bližnjim pa tudi praznovanju in obdarovanju. Zaradi trendov množične potrošnje smo vse prevečkrat obremenjeni predvsem z zadnjima dvema, zaradi česar kupujemo vedno nove stvari, ki jih velikokrat nihče ne potrebuje, te pa na koncu pristanejo v smeteh, čeprav so še vedno popolnoma uporabne. Brezglava potrošnja doseže svoj vrhunec ravno v prednovoletnem času. Namesto, da bi svojim bližnjim podarili tisto najbolj dragoceno, kar imamo, svoj čas in ljubezen, hitimo po trgovinah in nakupovalnih centrih.

S sodobnim načinom življenja ljudje porabimo kar tretjino naravnih virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. Čas je, da svoje navade spremenimo v bolj odgovorne in trajnostne odločitve. Da pričnemo nakupovati bolj premišljeno in odgovorno, z mislijo na okolje in naše bližnje. Zato smo pripravili nekaj kratkih napotkov, ki vam bodo pri tem pomagali.

1. NAMESTO MATERIALNIH DOBRIN PODARITE BLIŽNJIM SVOJ ČAS
Kot novoletno darilo lahko organizirate izlet za vso družino, si vzamete prost dan in sorodniku pomagate pri popravilu pohištva, s katerim že dlje časa odlaša, skuhate večerjo za prijatelje ali organizirate filmski večer.

2. PODARITE, ČESAR NE POTREBUJETE
Nove stvari, ki ste jih prejeli v dar in jih ne potrebujete, podarite bližnjim ali prijateljem, za katere veste, da jih bodo veseli. Tako boste stvarem podaljšali življenjsko dobo, obenem pa nekoga razveselili.

3. IZBERITE PRAVIČNO TRGOVINSKE IZDELKE ALI IZDELKE Z DOBRODELNIM NAMENOM
Pri nakupovanju novih stvari izberite živila in izdelke, ki so narejeni po načelih pravične trgovine. To pomeni, da vsi proizvajalci v verigi za svoje delo dobijo pravično plačilo, da izdelek ni rezultat prisilnega in otroškega dela ter da so ženske za svoje delo plačane enako kot moški. V prednovoletnem času je na voljo tudi veliko izdelkov, od katerih je del podarjen v dobrodelne namene.

4. HRANO NAKUPUJTE PREMIŠLJENO
Praznični dnevi so običajno priložnost za druženje ob dobri hrani. V izogib prevelikim količinam hrane je fino, da v naprej načrtujete jedilnike in upoštevate število oseb, za katere boste pripravljali kosilo, da bo čim manj hrane ostalo in končalo med odpadki.

5. IZOGIBAJTE SE UPORABI PIROTEHNIČNIH SREDSTEV
Pirotehnična sredstva obremenjujejo okolje, poleg tega pa strašijo živali. Če se kljub temu odločite za njihovo uporabo pa poskrbite, do jih po uporabi odvržete v črne zabojnike. Pri tem poskrbite, da so resnično do konca porabljena in dobra ohlajena, da ne povzročijo topljenja zabojnika.

Hrano nakupujte premišljeno. Pred nakupom si naredite nakupovalni seznam, ki se ga v čim večji meri držite. (Foto: iStock)

6. ODPADKE LOČUJTE
Kljub trudu bo verjetno med prazniki odpadkov nekoliko več kot običajno. Potrudite se, da odpadke pravilno ločite, saj je to osnova za recikliranje.

7. ZA OKRAŠEVANJE IZBIRAJTE NARAVNE MATERIALE ALI UPORABITE ODPADNI MATERIAL
Košček narave bo vašemu domu vdihnil toplino, zato naberite vejice, deske, storže, posušite pomaranče, uporabite orehe in lešnike in se prepustite domišljiji.

Namesto nakupovanja okraskov pa jih lahko izdelate tudi sami doma iz odpadnega materiala (tulcev, zamaškov, sladolednih palčk…). To je hkrati tudi tudi priložnost, da ustvarjate z vašimi otroki, ki bodo ob tem neizmerno uživali.

Za okraševanje uporabite naravne in odpadne materiale. ne spletu najdete veliko enostavnih, a čudovitih idej. (Foto: https://happybrownhouse.com/).

Tagi