Kako do lepe vrtne trate?

Nasveti Boštjana Luznarja, univ. dipl. inž. agronomije

Nasveti in triki za lepo vrtno trato, ki je pika na i urejenega doma, so vedno dobrodošli. V ta namen so se v Turističnem društvu Moravče odločili, da organizirajo brezplačno predavanje o tej temi za vso zainteresirano splošno javnost.

Boštjan Luznar ima s tega področja številne izkušnje, saj je univerzitetno diplomiran inženir agronomije ter višješolski predavatelj predmeta Upravljanje s športnimi in rekreacijskimi površinami na Biotehniškem centru Naklo. Boštjan je tudi član Turističnega društva Moravče in se že 16 let ukvarja z vprašanjem: »Kako do lepe trate?«. Zbranim je razložil o osnovah vrtnega načrtovanja, lastnostih travne ruše, vzgoji in oskrbi športne in vrtne trate ter o skrivnostih zelenih vrtov.

Travo sadimo jeseni

Ena izmed skrivnosti lepe vrtne trate je čas sajenja. Najprimernejši letni čas za to opravilo je jesen, saj ima trava dovolj časa, da vzkali v zemlji in pospešeno raste v spomladanskih mesecih.

Pokosimo preden pade mrak

Poleg časa sajenja je pomemben tudi čas košnje vrtne trate. Dosti ljudi ne ve, da je najbolje pokositi vrtno trato po tem, ko zaide sonce in še preden se znoči. Rosa navlaži trato, obenem pa čez noč sveže pokošena trata počiva in ni obremenjena s sončno svetlobo.

Po košnji travo pograbimo

Po vsakem košenju moramo odvečno travo pograbiti. Ostanki ne smejo oteževati sveže pokošenih travnatih bilk in je dušiti. Z gnitjem ostankov trave lahko gnijejo tla in se zbijejo, obenem pa travne korenine dobijo dovolj zraka. S kosilnico, ki zbira pokošeno travo v posodi se ognemo tovrstnim nevšečnostim.

Kosimo 2 do 3x na teden

Redna in pogosta košnja je ključna za lep izgled travnatih površin. Prvič jo kosimo, ko je visoka približno 8 cm. Nato pa znižamo višino košnje na 4 cm. Poleti oziroma ko se temperatura približa 30 stopinjam Celzija višino dvignemo, saj prenizko pokošena trava običajno porjavi na soncu.

Z nabrušenimi noži do lepe vrtne trate

Za lepo vrtno trato moramo skrbeti tudi s tem, da sproti preverjamo ostrino rezil. Skrhani noži travnate bilke razcefrajo in poškodujejo, obenem pa trata nima lepega izgleda.

Ob upoštevanju vseh ali večine zgoraj omenjenih dejavnikov je zagotovo večja možnost, da bo vaša okolica doma še bolj urejena. »Veliko novega o tem sem se naučil tudi sam,« pojasnjuje predsednik Turističnega društva Moravče Sebastijan Kovačič. »Dosti nasvetov glede košnje vrtne trave je, ki prehajajo iz roda v rod ali prek ustnih izročil. Informacije s prve roke so nadvse dobrodošle, obenem pa smo lahko Boštjanu zastavili tudi naša vprašanja.«

O Turističnem društvu Moravče

TD Moravče podobna predavanja organizira enkrat letno. Leta 2018 so krajani in člani izvedeli več o obrezovanju drevja. So edino turistično društvo v Moravški dolini in si prizadevajo dvigniti lokalno samozavest, povečati prepoznavnost moravških lepot, okusov in kvalitet. Da bi bila moravška dolina turistično še bolj zanimiva, delujejo tudi pod novim sloganom in z logotipom, ki so ga pomagali soustvariti sokrajani.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj in Turistično društvo Moravče

Komentarji uporabnikov
Tagi