Kaj lahko storim sam, da preprečim širjenje novega koronavirusa? Kaj storiti ob sumu na okužbo?

Situacija v zvezi z novim koronavirusom v Sloveniji se ves čas spreminja in temu ustrezni so tudi odzivi pristojnih institucij. Na nas drage občanke in občani je, da navodila in ukrepe upoštevamo, saj bomo le tako lahko skupaj prebrodili to krizo v kateri smo se znašli. Pogovarjali smo se z v.d. direktorico Zdravstvenega doma Domžale mag. Renato Rajapakse, dr. med. spec., ki nam je povedala nekaj več o koronavirusu, njegovem prenašanju, preprečevanju širjenja, ustreznem ukrepanju ob sumu okužbe ter o vseh postopkih (testiranje, samoizolacija ..), ki sledijo. V prispevku vas seznanjamo tudi z reorganizacijo dela v Zdravstvenem domu Domžale ter o protokolu za vstop in obravnavo pacientov.

Konec januarja 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) novi koronavirus razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju. Virus so po podatkih NIJZ sicer prvič zaznali konec decembra v kitajski provinci Hubei v 11-milijonskem kitajskem mestu Vuhan. Pri bolnikih so izključili običajne povzročitelje pljučnic oziroma respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Poimenovali so ga sars-cov-2, bolezen, ki jo povzroča, pa covid-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Kaj je novi koronavirus?

Poznamo sedem koronavirusov. Štirje so čisto človeški koronavirusi, ki povzročajo običajne prehlade. Respiratorni virus sars, bližnjevzhodni respiratorni sindrom mers in novi koronavirus, poimenovan sars-cov-2, pa so tako imenovane zoonoze, ki se prenašajo z živali na človeka. Sars se je tako na primer prenašal s cibetovk, mers pa z enogrbih kamel na človeka. Za novi koronavirus še ni potrjen izvor okužbe. Po besedah v. d. direktorice Zdravstvenega doma Domžale mag. Renate Rajapakse, dr. med. spec., se domneva, da se je virus na ljudi prenesel iz vretenčarjev. Med živalmi sicer krožijo številni koronavirusi, ki pa še niso okužili ljudi. Bolezen covid-19 se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančne podatke o poteku bolezni še zbirajo, saj gre za nov virus. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Virus covid-19 se prenaša kapljično

Virus covid-19 se prenaša kapljično (kihanje, kašljanje) in ne po zraku, torej mora za prenos obstajati tesnejši stik z obolelim. Mag. Rajapakse pravi, da virus covid-19 v naše telo vstopa prek sluznice v nos, oči in usta. Ne prehaja pa prek kože: »Ob okužbi ga je največ v nosni sluznici, kjer se tudi razmnožuje, takrat pa je oseba tudi najbolj kužna. Oboleli največ kašljajo in kihajo, zaradi česar se virusi iz sluznice odluščijo in pridejo v zrak, kamor je obolela oseba zakašljala. Ker se virus prenaša kapljično in ne po zraku, torej mora za prenos obstajati tesnejši stik z obolelim (razdalja do bolnika 1,5 m). Zaradi teže se kapljice spuščajo na tla, zato je njihova gravitacija na površino. Se pravi, da se virus uleže na površino. Prenos se opravi, ko nekdo drug, ki je v neposredni bližini, z roko prime po tej površini ter se nato popraska po nosu oziroma obrazu.« Pozneje se virus začne širiti v nosno žrelni predel.

Znaki bolezni

Natančne podatke o poteku bolezni še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek bolezni naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Po besedah mag. Rajapaske ta bolezen nastaja počasi. Najprej te začnejo boleti mišice, sklepi, v žrelu te praska, imaš blago temperaturo in suh kašelj. Pri 80 % bo bolezen počasi izzvenela in bodo ozdraveli. Pri blažjih oblikah se bolezen preboli v štirinajstih dnevih. Pri 15 % pa se ta bolezen poslabša. Gre pa za hujšo obliko bolezni: bolniki začnejo težko dihati, nastopita visoka temperatura in globoko kašljanje. Takrat je treba obvezno poklicati svojega zdravnika ali pa 112, da ga zdravstveno osebje pregleda in odpelje v bolnišnico. Po dosedanjih podatkih približno pri 5 % osebah poteka bolezen zelo kritično in se lahko konča s smrtjo pacienta. Najbolj ogrožena skupina so starejši. Gre za bolezen, ki je povezana s starostjo (potek in prognoza sta povezani s starostjo). Iz različnih študij po svetu lahko razberemo, da je pod 40. letom stopnja smrtnosti od 0,5 do 1 %, s starostjo pa smrtnost narašča. Nad 80 let je bila na Kitajskem smrtnost celo 22 %.

Pomembna dva ukrepa za preprečevanje prenosa virusa

Mag. Rajapakse je dejala, da sta pomembna dva ukrepa za preprečevanje prenosa virusa.

1. Vedno kadar zakašljamo ali kihamo in bi lahko prišlo do prenosa, je pomembno, da to naredimo v neko oviro. Da vzamemo robček, ki ga nato varno vržemo v koš za odpadke. S tem preprečimo iznos virusa v svojo okolico. Ali pa, da imamo nameščeno masko in da se virus ne širi v okolico.

2. Samoizolacija in pogosto umivanje rok. Najbolj verjetno je, da bo do okužbe prišlo tam, kjer smo vsak dan tesno skupaj z drugimi. »Po mojem mnenju je bil pomemben dejavnik, ki je prispeval k širjenju virusa, gneča v trgovinah. To je idealno širjenje. Prav tako v družini, v kateri se nahaja oseba z inspiratornimi znaki. Zaradi tega se mora obolela oseba distancirati od ostalih. Komunicirati na razdalji več kot meter in pol in pa če je le možno, da si zaščiti usta in nos. Pomembno je, da se posameznik, ko posumi, da ima to bolezen, izolira od ostalih. Da je v svoji sobi, da nima stikov z ostalimi člani v družini, da ima svoje toaletne pripomočke, svoj jedilni pribor, svoje perilo … Se pravi, da se jih ne deli s svojimi družinskimi člani,« obrazloži mag. Rajapakse. Zelo pomembno pa je tudi pogosto umivanje rok. Predvsem pa moramo biti pozorni, da se ne dotikamo predmetov, ki se jih ni potrebno dotikati. Se pravi čim manj prijemanja kljuk in raznih drugih predmetov v javnih prostorih. Kjer se v hiši nahaja bolnik, je smiselno razkuževati površine (mize, kljuke … oziroma vse, kamor bi lahko padle kapljice izločkov iz zgornjih dihal bolnika). Perilo naj bolnik zbira ločeno, opere pa naj se ga na 60 stopinjah Celzija. S tem virus na oblačilih uniči. Če peremo posodo s toplo vodo in čistilom, se s tem prav tako odstrani virus. Najpomembnejša je osebna higiena in samovarovalno obnašanje. Prav tako je pomembno, da bolnike takrat nihče ne obiskuje, da je ločen od preostalih družinskih članov, absolutno pa ni primerno, da z družinskimi člani sedi za isto mizo.

Ker želijo preprečiti širjenje virusa, pregledajo oziroma testirajo čim več ljudi

»Treba je vedeti, da bolezen dihal lahko povzročajo tudi drugi mikroorganizmi. Zaradi tega se moramo zdravstveni delavci prepričati, da ni ta bolezen posledica koronavirusa. V času epidemije vsakega pacienta in vse znake uvrščamo, kot da bi bil pacient okužen s tem novim virusom. Glede na rezultate testiranja pa vidimo, ali je okužen s tem novim virusom ali ne. Ker želimo preprečiti širjenje tega virusa, se moramo obnašati tako, da pregledamo oziroma testiramo čim več ljudi,« pojasni mag. Rajapakse.

Pojavljata se stigmatizacija in strah pred obolelimi, kar je narobe

»Na mestu bi bilo treba opozoriti, da se v okoljih pacientov, okuženih s koronavirusom ali potencialno bolnih, kaže podoben vzorec, kot se je včasih pri pacientih, okuženimi s HIV. Opažamo namreč, da se je pojavila stigmatizacija pri pacientih s to boleznijo, kar pravzaprav ni prav. Vsi se bojijo, da bodo zboleli, kar je daleč od resnice. Pacienti, ki so oboleli za to boleznijo, nam niso nevarni, če upoštevajo samoizolacijo in ukrepe. Najbolj nevarni so tisti, za katere ne vemo, da so zboleli za to boleznijo. Hitreje se bomo nalezli od tistih, za katere ne vemo, kot pa za tistimi, ki so zboleli.«

Pazljivo ravnanje z zaščitno masko in zaščitnimi rokavicami

Če pacient nosi masko, je le-ta sama po sebi zaščita, saj bo v primeru, ko bo pacient zakašljal ali kihnil, virus obdržala na maski. Se pa po besedah mag. Rajapakse po dobrih dveh urah zaradi našega dihanja maska navlaži in omoči, zaradi česar ne predstavlja več zaščite: »Če nosimo ves čas isto masko, ta postane vlažna in spet ne pomeni zaščite. Prav zaradi tega se smemo zanašati samo na to, da imamo na sebi masko in da smo zaščiteni. Maska drži samo določen čas. Ravno tako je z rokavicami, saj se virus lahko prenaša tudi z njimi. Rokavice so zaščita za tisti čas, dokler se z njimi ne bomo dotaknili svojega obraza. Rokavice moramo imeti na sebi samo takrat, ko se dotikamo predmetov. Ko pa nimamo več tega stika, moramo rokavice zavreči.«

Ob tem velja spomniti, da se ljudje sploh ne zavedamo, kako pogosto se dotikamo svojega obraza. Po neki študiji v povprečju kar 35-krat na dan, kar počnemo nezavedno. Prav zaradi tega moramo biti pozorni na svoje obnašanje in svoje gibe. Se pravi, kam dajemo roke in pa, da si jih pogosto umivamo. Če nosimo masko, da bi se zaščitili pred drugimi, je bolj verjetno, da virusa ne bomo vdahnili, če se nahaja v bližini. Če pa smo v stiku s pacientom, ki je kašljal in potem z roko primemo masko, prenašamo virus. »Dotikanje zaščitne maske s sprednje strani je absolutno slabo, saj potem prenašamo virus, ki se je ujel na masko. Se pravi, da ga prenesemo z rokami. Če to naredimo, si moramo umiti roke s tekočo vodo in milom, ali pa če je potencialna možnost prenosa bolezni, da si roke razkužimo,« poudari mag. Rajapaske.

Ob sumu na okužbo je potreben predhoden telefonski posvet z zdravnikom

Če posameznik meni, da je okužen z novim koronavirusom ali pa ima morda kakšno drugo bolezen, je potreben predhoden telefonski posvet z osebnim zdravnikom. Ta ga bo natančno povprašal o težavah, drugih boleznih, dednih bolezni … Nato pa se bo z njim dogovoril za pregled. Pacienti v zdravstveni dom prihajajo na preglede na določeno uro. To pa zaradi tega, da je v čakalnici manjše število ljudi, kar pomeni tudi zmanjšano možnost prenosa bolezni. V ZD Domžale so vzpostavili tudi dodatno telefonsko številko s tremi linijami, da pacientom omogočijo stik z osebnim zdravnikom. Če osebnega zdravnika v času klica ni v zdravstvenem domu, ga prevežejo k nadomestnemu zdravniku. Prav tako se prek telefona ureja vse administrativne stvari kot tudi naročila za recepte.

Za paciente v Zdravstvenem domu Domžale dve ločeni ambulanti

»Ko pacienta naročimo za prihod v ambulanto, ga pred zdravstvenim domom čaka osebje, ki pacienta usmeri v tisto ambulanto, kjer je naročen. Ena ambulanta je organizirana ločeno za tiste paciente, za katere obstaja možnost, da imajo koronavirus. Tam so zdravstveni delavci dodatno zaščiteni, prav tako je tudi režim veliko strožji, vključno z dodatno opremo. Preprečiti je namreč treba, da bi zboleli zdravstveni delavci. Vsak pacient dobi masko, ki si jo nadene na usta in nos, da zmanjša prenos bolezni. V drugi ambulanti pa se obravnava paciente, kjer je verjetnost za okužbo manjša,« o novi obliki ambulantnega dela pove mag. Rajapakse. Seveda pa je treba izpostaviti, da je za nujne primere, ko nekdo težko diha ali pa da ima druge znake hude življenjske nevarnosti, treba poklicati številko 112.

Pacientom vzamejo bris, ki gre na mikrobiološko testiranje

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne morejo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah. »V okviru ambulante covid-19, kjer obravnavamo paciente, pri katerih lahko domnevamo, da bi bili okuženi, vzamemo brise. Pri lažjih okužbah, pri pacientih, ki nimajo pridruženih bolezni in mlajših, ne izvajamo jemanja brisov, ampak pri tistih, kjer je možnost okužbe večja. Ker nimamo neomejenih možnosti, kapacitete namenjamo tistim pacientom, ki jim je namenjeno zdravljenje. Če bi to izvajali pri vseh, bi bil laboratorij zaseden s številnimi brisi. Med njimi bi bilo več negativnih kot pozitivnih,« pojasnjuje mag. Rajapakse.

Vse odvzete brise pacientov v določenih intervalih odpeljejo v laboratorij v Ljubljano. Čim dobijo pozitiven rezultat, od tam takoj pokličejo ustanovo, od kjer je prišel test. Takrat se tudi povežejo s epidemiologom. Ta stopi v kontakt s pacientom, da pridobi podatke o tesnih pacientovih kontaktih (družinski člani, sodelavci v istem prostoru …). Epidemiolog pacientu tudi poda navodila za ravnanje v naprej. V ZD Domžale paciente obvestijo takoj, ko prejmejo pisni izvid. Najprej obvestijo tiste, pri katerih so bili testi pozitivni.

Zdravstveno osebje intervencije izvaja v posebni zaščitni opremi

Ker je situacija nepredvidljiva, saj zdravstveni delavci ne morejo vedeti, ali gre ob stiku za pacienta s koronavirusom ali ne, vse intervencije na terenu izvajajo v posebni zaščitni opremi. Prek svoje službene uniforme nosijo kombinezon, prek obraza pa imajo posebne maske. Zato naj pacienti ne bodo presenečeni glede tega. Prav tako prosijo za strpnost in normalen odnos do reševalcev in pa tudi pacientov.

»Naj se na tem mestu zahvalim Štabu CZ Občine Domžale in Občini Domžale, kjer so nam priskočili na pomoč in nam pomagali pridobiti dovolj zaščitne opreme. Nekaj smo jo dobili tudi s strani ministrstva za zdravje, za kar se jim ravno tako zahvaljujem. Lahko rečem, da imamo zaščitno opremo do neke mere zadovoljivo. Vsaj za te potrebe, ki jih imamo zdaj. Moram pa povedati, da nihče na to ni bil pripravljen. Zalog zaščitne opreme nikjer po svetu ni bilo dovolj za te potrebe. Kjerkoli po svetu je zelo težko dobiti takšno tipično in certificirano opremo. Prav zaradi tega si moramo v takšni situaciji pomagati s takšno opremo, ki nudi primerno zaščito,« pove mag. Rajapakse, ki nam še zaupa, da v zdravstvenem domu delajo s polnimi močmi in s prerazporeditvijo delovnega časa. Na ta način zagotavljajo počitek zdravstvenim delavcem in da je obenem njihova obremenitev čim bolj enakomerna.

Navodila za paciente v samoizolaciji

Vsi pacienti, ki jim je zdravnik svetoval samoizolacijo, MORAJO OSTATI DOMA VSAJ 14 DNI OD ZAČETKA SIMPTOMOV, PO POSVETU Z ZDRAVNIKOM, GLEDE NA POTEK BOLEZNI, PA ŠE DLJE!

Z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa v času osamitve (izolacije) v domačem okolju MORAJO UPOŠTEVATI SLEDEČA NAVODILA:

  • Ostanite na vašem domu. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete, za pet do deset minut večkrat na dan.
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš in si nato umijte roke.
  • Pogosto si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte (tudi po uporabi sanitarij).
  • Uporabljajte svoj jedilni / higienski pribor, perilo in brisače.
  • Obroke hrane uživajte ločeno od ostalih družinskih članov. Pred pripravo hrane si skrbno umijte roke. Ne pripravljajte hrane za ostale družinske člane.
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite. Prav tako redno čistite ostale površine, ki se jih pogosto dotikate (kljuke, pulti, nočne omarice, telefoni, tipkovnice, sanitarije …). Uporabite čistila, ki jih imate doma in jih običajno uporabljate. Lahko uporabite tudi alkoholna razkužila.
  • Svoje perilo zbirajte ločeno v svoji sobi in nato operite z običajnim pralnim praškom pri temperaturi vsaj 60 ⁰C.
  • Obvestite osebe, s katerimi živite v skupnem gospodinjstvu in s katerimi ste imeli tesne stike en dan pred pojavom simptomov in v času po pojavu bolezenskih znakov, da naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in se samoizolirajo takoj, če se jim pojavijo bolezenski znaki.
  • Tudi po prenehanju izolacije še naprej upoštevajte pravilno higieno kašlja in si še naprej pogosto umivajte roke.

ŠE POSEBEJ SKRBNO SE IZOGIBAJTE VSAKEMU STIKU S STAREJŠIMI ČLANI DRUŽINE, S KRONIČNIM ALI IMUNSKO OSLABELIM BOLNIKOM V DRUŽINI!

Več informacij in navodil v zvezi s covid-19 preberite na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: splet

 

Tagi