Izzivi sodobne vzgoje

V sklopu festivalskega dneva Bralnice pod slamnikom se je v Knjižnici Domžale v četrtek, 1. februarja 2018, predstavila psihologinja in družinska terapevtka Eva Hrovat Kuhar, ki ima dolgoletne izkušnje z delom z otroki in družinami. V strokovnem predavanju staršem otrok in mladostnikov, se je vsebinsko navezala na priročnik za sodobne starše »Izzivi sodobne vzgoje«, ki je izšel pri Založbi Miš in predstavlja izzive in pasti sodobne vzgoje ter zanje ponuja konkretne rešitve in nasvete.

Namen predavanja v Knjižnici Domžale je bil opredeliti in izpostaviti poglavitne dejavnike, ki neugodno vplivajo na vzgojo otrok in mladostnikov, kot tudi pokazati smernice in poti, kako te dejavnike korigirati. Neustrezni vzgojni pristopi, na primer permisivna vzgoja spodbuja izoblikovanje razvajene ali narcisoidne osebnosti in na drugi strani so posledice avtoritarne vzgoje ustrahovani, podredljivi in neodločni posamezniki. »S trditvijo, da vzgoja ni mačji kašelj, se boste, dragi starši, zagotovo strinjali. Sodobni čas nam prinaša kar nekaj pasti, na katere morda v prvem hipu niti nismo pozorni. Pri izzivih vzgoje naših malčkov nam zelo dobro lahko pomaga vzgojni pristop, ki vam ga bom danes predstavila,« je dejala Eva Hrovat Kuhar.

Danes je gotovo izziv vzgoja za odgovornost z vzgledom in pristopi, ki ohranjajo dober odnos in spoštovanje med starši in otroki, učitelji in učenci ter vsemi ljudmi v človeški skupnosti.  Živimo v času, ko so medsebojni odnosi in s tem tudi družina v krizi. Očitno so otroci najšibkejši člen v družbi, saj se na njih odslikavajo vse napake, ki jih delamo. Najpomembnejši, najtrajnejši in najbolj zaupen odnos v otrokovem življenju je odnos s starši. Starši so tisti, ki lahko otroku pomagajo pri vrednotenju življenjskih doživljajev in ga vodijo mimo nevarnih čeri življenjskih izzivov ter ga pomagajo oblikovati v čustveno zdravega človeka. Znani in običajni vzgojni prijemi, ki so se jih starši naučili od svojih staršev, ne prinašajo več zaželenega učinka. Nimajo pa dovolj znanja in moči, da bi se polotili novih, obetavnejših vzgojnih metod.

 

Izzivi sodobne vzgoje sodobnim staršem postavljajo neizprosno ogledalo in hkrati prinašajo oprijemljive predloge, kako se lotiti spreminjanja tistih delov podobe, ki krhajo družinsko sožitje. Na predavanju je gostja Bralnic pod slamnikom analizirala različne vzgojne pristope in izpostavljala zagate, ki jih prinašajo. Nazorno je predstavila prijeme, ki otroka usmerijo k želenemu obnašanju, od doslednosti in starševske sloge do pozornega poslušanja in žetoniranja. »Navodila so jasna, a nikakor omejujoča, vsak otrok in vsaka družina imajo svoje potrebe in želje, svoj življenjski slog,« je povedala Eva in ponudila obiskovalcem predavanja osnovni recept, od obiskovalca pa je odvisno, kakšne priokuse doda in kakšen končni izdelek postavi na mizo.

Obiskovalci predavanja smo spoznali zagate sodobne vzgoje in praktične nasvete za njihovo reševanje. »Čudežnega recepta ni, a z ljubeznijo, potrpežljivostjo in postavljanjem ustreznih meja, se lahko uspešno soočimo z vsemi kriznimi trenutki, od izpadov trme pa do preizkušanja starševske avtoritete, uživamo z otroki in z njimi preživimo čim več lepih trenutkih,« pravi gostja. Ti skupaj preživeti trenutki bodo, ko se bo otrok oziral nazaj na svoje otroštvo, šteli največ. Na predavanju se je avtorica posvečala predvsem vzgoji mlajših otrok – od malčkov do vstopa v šolo. Gre za ključna leta, ko starši postavljamo temelje: temelje za meje, ki bodo otroka usmerile v želeno obnašanje in mu pomagale skozi življenje, in temelje za tople medsebojne odnose, ki ga bodo greli in opogumljali skozi vse življenje.

Eva Hrovat Kuhar je diplomirana psihologinja in družinska ter vedenjska terapevtka. Zaposlena je na osnovni šoli, vodi tečaje priprave na porod in predava po šolah in vrtcih. Piše kolumne o vzgoji v družinsko revijo Jana in sodeluje s številnimi drugimi revijami, ki se ukvarjajo s starševsko tematiko. Z možem izvajata delavnice in družinsko terapijo, delujeta pa tudi pri usposabljanju svetovalcev na Telefonu za otroke in mladostnike.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi