Iz Prekmurja z ljubeznijo v Domžalah

Vse dobre stvari se zgodijo nepričakovano, a ne brez razloga in nikakor ne naključno. Na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici je bilo sobotno dopoldne ponovno veselo, da je kaj. Dobrote iz Prekmurja, kot so gibanica, langaš in druge prekmurske posebnosti, so na stojnicah čakale na obiskovalce tržnega prostora.

Ja, veselo in živahno je bilo v soboto, 26. maja 2018, na domžalskem tržnem prostoru, kjer so se predstavili rokodelci, podjetja in pridni prekmurski pridelovalci, ki s svojimi žulji in v potokih znoja skrbijo, da je Prekmurska ravnica obdelana, da na njej še kaj zrase.

Na domžalskem tržnem prostoru so se tokratni gostje predstavili z vrhunskimi in raznovrstnimi izdelki iz Prekmurja, ki so si jih obiskovalci lahko kupili na enem mestu. Med drugim je bilo mogoče kupiti gibanice, prekmurske čokolade, hladno stiskana olja, likerje, žganje, vina,  piškote, sveže ocvrti langoš in še veliko drugih specialitet, ki so jih za obiskovalce domžalskega tržnega prostora pripravili pridni prekmurski ljudje. Kupiti pa je bilo mogoče tudi lončene izdelke.

Med prekmurske dobrote se je mešal vonj po svežih morskih dobrotah iz Gostilne pri Ribiču iz Izole, ki jih je pripravljala ekipa z na čelu z Edijem. Aleš Šrok, mladi podjetnik iz Moravskih Toplic je ponujal kremni med, aronijo z medom, čokolado z medom … Boštjan Tadina je ponujal pestro paleto predelanega sadja in zelenjave, likerje, hladno stiskana olje … ZRP Pomelaj d.o.o. so ponudili ročno spletene izdelke iz ličkanja, ponašajo pa se tudi z bujto repo, s katero so se vpisali v Guinnessoo knjigo rekordov ter s slanimi palčkami, medenjaki in domačim Miškovim vinom z domačike Miška Kranjca … Ročno izdelane dobrote mame Valerije Černjavič so krasile stojnico, na kateri so se bohotile same sladke dobrote, od piškotov, keksov, gibanice, medu, medenih izdelkov …  Gostilna Gal je postregla z okusno madžarsko jedjo langaš ter z odličnimi vini … Končar Csaba Horváth je ponujal lončene izdelke za vsakdanjo domačo rabo ter okarine in piščalke. Prireditev je vodila Veseljakinja Tanja Vidic Goršak.

Prekmurske predelovalce in pridelovalce je na povabilo Vida Repanška, da se Prekmurje predstavi na prireditvi Dobrodošli v Domžalah, poiskala Marketinška in prevajalska agencija Bence (www.bence.si), ki jo je na prireditvi zastopala mlada in zagnana ter vedno nasmejana Szeréna Jambor Bence.  Hvala vam Prekmurje, da ste popestrili dogajanje na domžalskem tržnem prostoru. Se vidimo. Upamo, da čimprej!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi