Iz Domžal na Gorjušo kmalu po celotno prenovljeni cesti z asfaltno prevleko

Na naše uredništvo se je obrnilo kar nekaj naših bralcev v zvezi s prenovo ceste na Gorjušo, od priključka za avtocesto in Krumperkom. Lani je ta makadamska cesta doživela rekonstrukcijo in s tem tudi nov asfalt, vendar pa ne v celoti. In ravno to, kje je razlog, da ta cesta ni dobila asfaltne prevleke na celotni trasi, je zanimalo naše bralce. Obrnili smo se na Občino Domžale, kjer so nam povedali, da so s prenovo prve etape te ceste zaključili v prejšnjem letu, druga etapa prenove pa je v pripravi.  Trenutno se pridobivajo zemljišča in dokončuje projektna dokumentacija. Izvedbo načrtujejo v maju 2018, rekonstrukcija ceste pa naj bi trajala 60 dni.

Na Občini Domžale so nam povedali, da je bila obravnavana lokalna cesta LC 073061 AC- cesta na Gorjušo v letu 2017 rekonstruirana v 1. fazi. Asfaltirali so cestni odsek v dolžini cca. 700m od vznožja pri sp. Boštaj do navezave asfaltiranega odseka pod gradom Krumperk. V letu 2018 se bo izvedla 2. faza in sicer asfaltna prevleka na odseku od priključka za AC do asfalta pri odseku k sp. Boštaj, ki je še v makadamski izvedbi. Ker je širina obstoječega makadama od 4,0 do 6,0 m, bodo os ceste izbrali tako, da se v največji možni meri prilagaja obstoječemu vozišču, tako da bodo posegi v prostor in obojestranski posegi v zemljišča minimalni. Rekonstrukcija, ki v 2. fazi zajema cca. 700 metrov ceste, bo zajela tudi zamenjavo spodnjega ustroja, izvedla se bo nadgradnja s polaganjem geotekstila in vgrajevanjem nasipnega materiala, vgrajevanje tampona v območju celotnega vozišča z bankinami in bitumenske nosilne plasti v območju vozišča ter v območju asfaltirane mulde ob robu ceste. Novi prepusti se bodo izvedli na mestih obstoječih, kjer so tudi odvodni jarki in grape. Predvideva se poglobitev jarkov do ustrezne globine vtoka v prepust oziroma trene, v katero se izteka meteorna voda iz prepustov.

Rekonstrukcija 1. faze ceste na Gorjušo v dolžini cca. 700 metrov je bila izvedena lani.

Predračunska projektantska vrednost je okoli 250.000 EUR, razpis bo objavljen februarja, začetek gradnje pa predvidoma aprila. Rekonstrukcija ceste naj bi trajala 60 dni, takrat bo potekala delna in kratkotrajna popolna zapora ceste z označenimi obvozi, so še v zvezi z 2. fazo rekonstrukcije te ceste povedali na Občini Domžale.

Rekonstrukcija te ceste, ki nas iz Domžal pelje vse do Gorjuše, je vsekakor dobrodošla, kar smo lahko razbrali tudi o odzivu občanov. Z asfaltno prevleko ne bo več makadama, lukenj in seveda prašenja ob suhih dnevih, kar je dobrodošlo za sprehajalce in kolesarje. Edina stvar, ki je postala malo moteča po 1. faze prenove, pa je ta, da številni vozniki osebnih vozil sedaj tam vozijo veliko hitreje kot prej, s tem pa ogrožajo pešce in kolesarje. Zato velja razmisliti tudi o tem, kako poskrbeti, da bo noga “divjakov” na stopalki lažja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi