Iz arhiva: Gasilska povorka in slovesnost ob 90-letnici PGD Ihan

Ker je leto 2020 zelo pomembno za kar dve prostovoljni gasilski društvi v domžalski občini, PGD Domžale – mesto obeležuje 140 let, PGD Dob pa 130 let, je naš sodelavec Miro Pivar iz arhiva potegnil video parade ob 90-letnici PGD Ihan, ki je potekala v 15. 7. 2012. Malo za pokušino na prihajajoča dva visoka jubileja, malo pa za spomin na praznovanje in druženje gasilcev ob jubileju ihanskih gasilcev.

V Ihanu so 15. 7. 2012, z veliko gasilsko povorko obeležili 90-letnico delovanja PGD Ihan, ki se ga je udeležilo lepo število praporščakov ter gasilcev iz okoliških in pobratenih prostovoljnih gasilskih društev, narodne noše, konjeniki, jamarji iz Domžal, Godba Domžale pod taktirko Damjana Tomažina ter vse skupine PGD Ihan; od otroške skupine, mladinske, operativcev ter veteranov. Prireditev, ki jo je vodil Boris Kopitar, se je po paradi, ki je potekala po glavni cesti od Preloga do gasilskega doma v Ihanu, kjer se je praznovanje nadaljevalo v velikem prireditvenem šotoru. Tam je že dan pred slavnostno povorko in praznovanjem potekalo tekmovanje za naziv Žar mojstra, ki ga ihanski gasilci prirejajo že vrsto let.

Voditelj prireditve Boris Kopitar je v uvodu prireditve pozdravil vse častne goste, ki so se udeležili parade. Med njimi so bili župan Občine Domžale Toni Dragar, član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Matjaž Markovšek, Predsednik Gasilske zveze Domžale Rajko Novak, poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič, častni predsednik Gasilske zveze Domžale Marjan Slatnar, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, častni predsednik PGD Ihan Ferdinand Starin, predsednik sveta KS Ihan Janez Gregorič.

Vse zbrane je pozdravil predsednik PGD Ihan Sašo Žaljec, ki je poudaril, da je ponosen na rezultate dela društva in na člane, ki nesebično pomagajo ob vsaki priložnosti ter v nadaljevanju orisal orisal zgodovino društva. Gasilsko društvo Ihan je bilo uradno ustanovljeno leta 1922, gasilstvo pa je neuradno delovalo že prej. Prvi gasilski dom je bil uradno odprt leta 1924 in je bil povečan že leta 1926. Naslednja povečava doma je bila izvedena v letu 1948, v letu 1959 pa je bil zgrajen zidan stolp za sušenje cevi. Dom je bil obnovljen v letu 1972, leta 1980 pa smo skupaj s KS Ihan pričeli graditi dom v današnji obliki. Otvoritev je bila leta 1982. V letih 1963 in 1964 je bil zgrajen pomožni gasilski dom na Brdu, ki je bil obnovljen leta 1996. Prvi društveni prapor je bil razvit 1957, nov prapor pa v letu 1997. Povedal je še, da zgledno sodelujejo z gasilskimi društvi iz Gasilske zveze Domžale in tudi drugimi okoliškimi društvi, dobre medsebojne stike pa imajo s prijateljskima društvoma PGD Srednja Bistrica iz Prekmurja in PGD Padež iz Zasavja.

Član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Matjaž Markovšek je pozdravil vse prisotne gasilke in gasilce ter vse udeležence parade ter poudaril pomen gasilstva v Sloveniji, katere del je tudi PGD Ihan. Ob koncu je Ihanskim gasilcem čestital za visok jubilej ter podelil nekaj odlikovanj in priznanj.

Predsednik Gasilske zveze Domžale Rajko Novak, je vse prisotne pozdravil v imenu Predsedstva GZ Domžale in v imenu delegacije, ki je se je udeležila slovesnosti. Povedal je, da se danes na tej slovesnosti spominjamo 90-let marljivega dela Ihanskih gasilcev in da lahko ugotovimo, da se je društvo razvilo v vzorno organizirano in opremljeno društvo, ki lepo sodeluje z ostalimi društvi znotraj GZ Domžale. Posebej je omenil tudi nekdanjo žensko tekmovalno enoto, ustanovljeno po II. Svetovni vojni, ki je bila vedno med prvimi v domžalski gasilski zvezi in tudi najuspešnejšimi na republiški ravni. Na koncu je še dodal, da želi društvu še veliko uspehov na vseh področjih dela in da je prepričan, da se bo intenzivno delo z mladimi obrestovalo in da bo Ihan dosegel odlične rezultate tudi v prihodnje, tako na organizacijske, kot na operativnem področju.

Sledila je podelitev priznanja naziv Častni član PGD Ihan županu Toniju Dragarju ter svečani prevzem in predaja ključa in vžig nove motorne brizgalne Rosenbauer FOX 3, ki so jo nabavil za potrebe PGD Ihan. Glavni strojnik PGD Ihan Miha Peterka je od poveljnika PGD Ihan Branka Sojerja prevzel ključ nove motorne brizgalne. Vsi trije so po predaji ključa in obljubi o vestnem rokovanju motorne brizgalne prižgali brizgalno.

Sledilo je še nekaj skladb, ki so jih zaigrali godbeniki Godbe Domžale, zatem pa se je začela velika ihanska veselica, na kateri so za zabavo poskrbeli Leteči muzikanti.

Avtor: Miro Pivar; Foto,video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi