Iskrene čestitke ob 95. rojstnem dnevu Milke Mezgec

V petek, 14. februarja 2020, so se UNICEF-ove prostovoljke zbrale v prostorih Društva Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje, na sicer redni delavnici, a je bilo tokrat malo drugače, saj niso izdelovale punčk iz cunj, imenovane Špelce, ampak so praznovale visok jubilej njihove prostovoljke Milke Mezgec, ki je dopolnila 95 let.

Slavljenki je najprej nekaj misli prebrala Mirjana Kavčič, ki z Milko Mezgec že od samega začetka kot prostovoljki sodelujeta pri Unicefovih punčkah, nato pa se jim je pridružil še Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je skupaj z Mirjano slavljenki izročil šopek rož ter čestitko, ki jo je nato slavljenka prebrala zbranim.

Čestitke so nato slavljenki izrekle še preostale prostovoljke, nato pa so skupaj odpravili v sosednji prostor, kjer sta imeli citrarska skupina Sončnice in kitarska skupina Tempo pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik vaje. Zbrani so slavljenki ob zvoki citer in kitar zapeli zdravico, vidno ganjena Milka pa se je vsem lepo zahvalila, da so ji polepšali dan. V nadaljevanju je spregovorila nekaj besed o svoji mladosti, ki jo je preživela v Slovenskih goricah.

Milka se je rodila 13. februarja 1925 v Lenartu v Slovenskih goricah. Še kot dojenčica se je s starši preselila v Šentilj, kjer je preživela svoje otroštvo, se šolala in ustvarila svojo družino. Ima hčerko in sina, ki sta si po študiju ustvarila družini v naših krajih. Hči Nastja v Ljubljani, sin Mitja pa v Domžalah. Po moževi smrti, leta 1994, se je tudi Milka preselila v Domžale. Kmalu po ustanovitvi Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje, se je Milka včlanila v društvo in se odločila za umetnostno zgodovino. Ko so v oktobru leta 2004 v Lipi pristopili k UNICEF-ovemu programu Punčke iz cunj, se je vključila v to delovno skupino prostovoljk, kjer deluje še danes. Vse njihove Špelce in Jankoti so obuti v copatke, ki jih mojstrsko izdeluje prav Milka.

Skupaj z Milko je Kavčičeva tista, ki je v Unicefov projekt vključena prav od prvega dne. Čeprav je gospa Milka že 13. februarja dopolnila častitljivih 95 let – mimogrede, po videzu bi jih 20 lahko mirno zamolčala –, se še vedno prav vsak petek pridruži prostovoljkam: Unicefov projekt ji je bil takoj všeč. Zdaj je že stara in slabše vidi, a pletenje copatkov je za njene roke še primerno. V pičlih treh urah ji uspe splesti in sešiti par volnenih copatkov. Milka pravi, da zvečer, ko ima mir, je že štirideset minut dovolj za enega. Kar plete jih, potem pa jih da v škatlo. Kolegice jih potem izberejo, nekatere pa ji prinesejo svojo volno, ki se barvno ujema s punčkino oblekico. Tudi Milka ima doma eno. Črnolasko. Mira in Nada sta ji jo izdelali. Dragica ji je sešila še poletno obleko zanjo, tako da jo celo preoblači. Milka ima šest pravnukov, ki so navdušeni nad igračo.

Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje je z raznovrstnimi dejavnostmi začela delovati spomladi 1997. Prav gotovo pa izstopajo prostovoljke, ki so se pred šestnajstimi leti priključile Unicefovemu programu izdelovanja punčk iz cunj. Tako zelo so se navezale nanje, da jim pravijo kar domžalske Špelce. Leta 2004 so vzpostavile stik z Unicefom, nato je sledil obisk prostovoljk v Novi Gorici, ki so že bile vključene v program Posvoji punčko, reši otroka. Ko so osvojile osnove izdelovanja punčk, so začele delo, ki jih še danes napolnjuje z osebnim zadovoljstvom, saj se zavedajo, da z vsako punčko pomagajo enemu otroku. Odkar so leta 2005 oddale Unicefu prvo pošiljko, so domžalske Špelce zaslovele po vsem svetu, na kar so prostovoljke še posebno ponosne. Metka Paternoster, mentorica izdelovalk punčk iz cunj, je povedala: »Naše punčke so na Japonskem, Kitajskem, v Ameriki in Braziliji, na skoraj vseh celinah.«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi