Iskrene čestitke ob 90. rojstnem dnevu Konrada Gruma

Na Potočnikovi ulici v Domžalah je bilo v nedeljo zvečer, 16. februarja 2020, veselo, da je kaj. Domžalske godbenice in godbeniki so na večer pred 90. rojstnim dnevom razveselili svojega člana Kondrada Gruma. Domači, sorodniki in prijatelji so slavljencu postavili mlaj, ki mimoidoče opozarja, da je se tam nahaja 90-letnik. Ker je bil Konrad več kot štiri desetletja član Godbe Domžale, kjer je igral bas, se na mlaju seveda nahaja tudi slika tega inštrumenta.

Domžalski godbeniki so seveda ob tej priložnosti zaigrali kar nekaj skladb. In ker je bilo tako veselo in nostalgično, je slavljenec še sam poprijel za svoj bas ter kar brez ustnika zaigral dve pesmi s svojimi godbeniki. Ob zvokih godbe se je zavrtelo kar nekaj parov, med njimi je tudi Konrad na ples pospremil svojo izvoljenko Mojco, s katero sta se poročila septembra 2018.

Predsednica Godbe Domžale Ana Pavlič, je v imenu godbe slavljencu predala lepo darilo, v nadaljevanju pa so mu čestitke izrekli še preostali godbeniki. Slavje se je nato nadaljevalo v garažnih prostorih.

Konrad in Mojca sta  za naš portal povedala, da sta se rodila in živela v Vuzenici in sta se zaljubila. Ker pa nekomu to ni bilo povšeči, se je Mojca poročila z domačinom ter ostala na kmetiji, Konrad pa se je odpravil s trebuhom za kruhom. Slavljenec Konrad je dejal, da je otroštvo bilo težko. Imeli so kar lepo kmetijo, bilo  jih je dvanajst otrok, ko so očeta prevarali ter mu odvzeli zemljo, zato je oče odšel, ženo in dvanajst otrok pa pustil same. Tako so morali v najemniško stanovanje, je pa bil najemodajalec toliko pošten, da jim ni bilo potrebno plačevati najemnino, ampak so jo oddelali na kmetiji.

Konrad je še dejal, da je moral kot vajenec delati pri bratu, ki je bil čevlja. Bil je priden in triletno vajeništvo je oddelal v dveh letih.  Pot ga je zanesla v Domžale, kjer je obiskoval usnjarsko šolo, zatem pa se je zaposlil v Heliosu, kjer je delal do penzije. Dolga leta je bil tudi godbenik, kjer je pri Godbi Domžale igral bas. Tu se je tudi poročil, z ženo sta imela dva sinova. A mu je žena pred sedmimi leti umrla, počutil se je grozno osamljenega. Po čudnem naključju sta se nekdaj zaljubljenca, sedaj pa vdovca, spet spoznala po šestdesetih letih pritajene ljubezni, ki je ponovno vzniknila kot požar. Mojca se je preselila h Konradu v Domžale in kljub letom, Konrad jih ima sedaj devetdeset, Mojca pa dvainosemdeset, sta se julija 2018 poročila civilno, septembra istega leta pa sta se zaobljubila še pred Bogom v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah, kjer ju je poročil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Oba sta dejala, da jima niti malo ni žal, da sta se »vzela«, hodita na izlete, v toplice … Konrad še vozi avto, blizu doma imata lepo rekreacijsko zeleno os ob Kamniški Bistrici, ki jo velikokrat obiščeta, kjer tudi posedita na klopci. Življenje jima mirno teče naprej, če potrebujeta kakšno pomoč, pa jima z veseljem pomagajo svojci.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi