Iskrene čestitke ob 100. rojstnem dnevu Ljudmile Skol

»Štejem si v posebno čast, da vam lahko danes v imenu stanovalcev in zaposlenih Doma upokojencev Domžale v znak spoštovanja in priznanja ob vašem spoštljivem jubileju izročim tale šopek in vam zaželim zdravja, veselja in zadovoljstva še naprej med nami,« je Ljudmili Skol ob njeni 100-letnici v čestitki izrekla mag. Nataša Zalokar, direktorica Doma upokojencev Domžale. Gospa Ljudmila Skol je 100 rojstni dan dopolnila v petek, 4. oktobra 2019.

V Domu upokojencev Domžale je bilo v petek, 4. oktobra 2019, zelo veselo, saj so obeležili 100. rojstni dan Ljudmile Skol, ki jih je dopolnila ravno na ta dan. Na praznovanju so se zbrali njeni domači, stanovalci in zaposleni doma upokojencev. Tako ni manjkalo šopkov, penine, torte, predvsem pa veliko lepih želja. Za dobro voljo ob slavnostnem dogodku sta poskrbela zakonca Jagodic, Jože je veselo raztegnil harmoniko, Angela pa ga je spremljala na lončenem basu.

Vsi zbrani so prisluhnili mag. Nataši Zalokar, ki je povedala nekaj besed o slavljenki Ljudmili ter ji v imenu vseh stanovalcev in zaposlenih podarila šopek. Ob koncu so pripeljali še okusno torto, na kateri je bila letnica 100. Zagorel je vulkanček, slavljenka pa je s tiho željo in s pomočjo pravnukov ter pravnukinj upihnila plamenčke, ki so poplesavali na enki in dveh ničlah.

Gospa Ljudmila Skol je v petek, 4. oktobra 2019, praznovala 100. rojstni dan.

Slavljenka Ljudmila Skol se je rodila 4. 10. 2019 staršema Antoniji in Francu Bartolj v Loškem Potoku. V družini je bilo osem otrok: Ljudmila, Fani, Angela, Mici, Pavla, Ivanka, Tina in Janez. Družina je živela na srednje veliki kmetiji. Mama je delala na kmetiji, skrbela za družino, oče pa je s konji vozil les v bližnji Žlebič. Kot najstarejši otrok je Ljudmila, ko je odrasla, mami pomagala pri delu v hlevu ter pri skrbi za mlajše sestre in brata. Do petnajstega leta je hodila v šolo v domače kraju. Pri sedemnajstih je odšla v Ljubljano k bližnjim sorodnikom, ki so imeli kavarno Vesel v bližini avtobusne postaje. Takrat jo je oče z vozom odpeljal na postajo Žlebič in jo priporočil enemu od potnikov, na postaji v Ljubljani pa naj bi jo počakali sorodniki. Pa ni bilo tako, zato je kar sama odkorakala po Miklošičevi ulici, ko so jo bodoči delodajalci uspeli »ujeti« pri sodišču. Po kratkem uvajanju je postala natakarica. Običajno je njen delovnik trajal več kot 12 ur, saj kavarna skoraj nikoli ni zaprla svojih vrat. Spomini slavljenki Ljudmili uidejo na aparat za kavo, hrenovke, črne obleke, nogavice, čevlje, bel predpasnik in bel trak na glavi … Naslednje delovno mesto je dobila po naključju, ko jo je nekdo priporočil k Orehkovim v Domžale. V nekdanji gostilni Orehek je bilo precej drugače. Veliko več hrane so stregli, saj so imeli abonente. Tam je delala vse, kar je bilo potrebno. V tem času se je naučila voziti kolo.

V imenu stanovalcev in zaposlenih je gospe Ljudmili čestitke izrekla mag. Nataša Zalokar.

Poročila se je s Francetom Skolom, mlinarjem v tedanjem Majdičevem mlinu, sicer doma iz Dola pri Litiji. Leta 1946 sta se preselila na Vir na sedanjo domačijo. Rodila sta se jima dva otroka, Franci in Marjana. Ljudmila se je nato zaposlila v Tosami kot delavka v proizvodnji. Zaradi varstva otrok je za nekaj let ostala doma, kasneje pa se je ponovno vrnila v Tosamo in se zaposlila v tovarniški menzi ter tam ostala do upokojitve. Po moževi smrti je sama živela v hiši, poleg je v prizidku živel sin z družino. Za vikende je rada sprejemala obiske dveh vnukinj in dve vnukov. Sedaj ji starost lepša pet pravnukinj in dva pravnuka.

Slavljenka je s tiho željo in s pomočjo pravnukov ter pravnukinj upihnila plamenčke na svečkah.

V avgustu 2018 je Ljudmila prišla v Dom upokojencev Domžale. Svojci povedo, da je zadnja štiri leta potrebovala nekaj pomoči pri hišnih opravilih, sicer pa je sama skrbela zase. Gospa Ljudmila je bila vedno rada urejena, še posebno pozornost je namenila frizuri. Ta želja je ostala prisotna še danes, saj je redna obiskovalka domskega frizerskega salona.

Slavljenki Ljudmila Skol iskrene čestitke ob njeni 100-letnici tudi z naše strani!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi