Iskrene čestitke častnima občanoma Jožetu Pogačniku za 103. in Petru Primožiču za 80. rojstni dan!

Najvišje priznanje Občine Domžale je naziv častni občan in konec julija sta med štirimi častnimi občani naše občine (Jože Pogačnik,  dr. Miroslav Stiplovšek, dr. Velimir Vulikić, Peter Primožič) kar dva praznovala pomembna življenjska jubileja. Tako je častni občan Jože Pogačnik, po neuradnih podatkih tudi najstarejši občan naše občine, praznoval 103. rojstni dan, za prvih osem desetletij življenja pa številne čestitke prejema Peter Primožič. Oba častna občana sta prehodila delovni življenjski poti, na katerih je bilo tudi opravljanje funkcije predsednika občine oz. sedaj župana, ob tem pa sta se odlikovala še z vrsto drugih aktivnosti. Te  ju uvrščajo med ljudi, ki so pomembno vplivali na novejšo zgodovino naše občine ter njen uspešen razvoj.

Ob njunih visokih življenjskih jubilejih je Toni Dragar, župan Občine Domžale, pripravil slovesnost, na kateri so se slavljencema  pridružili tudi Velimir Vulikič, častni občan, Cveta Zalokar, nekdanja županja, Milan Marolt in Anton Preskar, nekdanja predsednika izvršnega sveta, ter podžupanja mag. Renata Kosec in Andreja Jarc Pogačnik, hči Jožeta Pogačnika in nekdanja podžupanja.

V kratkem nagovoru je župan spomnil na prizadevanja in uspešni življenjski poti obeh slavljencem ter jima zaželel predvsem veliko zdravja, v spomin na letošnja jubileja pa sta prejela umetniški deli. Oba sta se županu in sodelavcem zahvalila za pozornost, nekdanji predsednik skupščine Peter Primožič pa je spomnil na skupna prizadevanja tako nekdanjih vodstev kot sedanjega, opozoril na najpomembnejše uspehe občine  in izrazil svoje veselje in ponos nad uspešnim razvojem občine. Čestitkam se je, v imenu Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, pridružila tudi direktorica Cveta Zalokar.

Čestitke župana Tonija Dragarja častnemu občanu Jožetu Pogačniku ob njegovem 103. rojstnem dnevu.

Spomnimo še na nekatera pomembnejša obdobja obeh slavljencev:

Jubilant Jože Pogačnik, rojen je bil 27. julija 1916, je naziv častni občan Občine Domžale prejel leta 2003 za življenjsko delo – prispevek k gospodarskemu in širšemu družbenemu razvoju. Večina se ga spomni predvsem kot uspešnega predsednika Skupščine Občine Domžale v obdobju 1963 – 1969, V letih 1972 do 1973 je bil poslanec gospodarskega zbora slovenske skupščine in sopodpisnik znane politične akcije 25 poslancev ob kandidiranju za člana predsedstva SFRJ iz Slovenije, v nepozabnem spominu pa je ostal tudi generacijam delavcev Tosame, ki se svojega direktorja še vedno radi spominjajo, saj je podjetje pod njegovim vodstvom postalo ena najmodernejših sanitetnih tovarn.

Jože Pogačnik je naziv častni občan Občine Domžale prejel leta 2003 za življenjsko delo – prispevek k gospodarskemu in širšemu družbenemu razvoju.

Jože Pogačnik je skromen in preprost, pogumen, z velikim ugledom med občani in občankami, ki ga še danes cenijo zaradi izrazitega socialnega čuta in razumevanja za malega človeka, še po desetletjih pa se delavci TOSAME še vedno radi spomnijo direktorja, ki je zanje vedno našel dobro besedo.

Peter Primožič, rojen 29. julija 1939, je častni občan od leta 2012, ko je priznanje prejel za prizadevno delo pri razvoju občine in prostovoljstvo, posebej v Planinskem društvu Domžale. V javno življenje se je vključil zelo zgodaj s ciljem: ljudem pomagati pri reševanju težav in jih vključevati v soodločanje. Posebej je ostal v spominu kot predsednik Skupščine Občine Domžale v letih 1986 do 1990, v obdobju velikih dosežkov prav zaradi velike pripravljenosti stopiti skupaj in uresničiti z največjim soglasjem dogovorjene načrte. Opravljal je funkcijo družbenega pravobranilca, njegovo pravniško strokovno delovanje pa je povezano z dolgoletnim vodenjem volilnih opravil v občini. Večina Domžalčanov ga pozna tudi kot predanega planinca, predsednika Planinskega društva Domžale v obdobju, ko je društvo doživelo enega vrhuncev delovanja na vseh področjih.

Peter Primožič je častni občan od leta 2012, ko je priznanje prejel za prizadevno delo pri razvoju občine in prostovoljstvo, posebej v Planinskem društvu Domžale.

S svojo skromnostjo in zavzetim prostovoljnim delom je Peter Primožič  zgled delavnosti, tovarištva in predanosti, ki vselej poudarja, da so bili uspehi doseženi s skupnim delom  sodelavcev in vsem občank ter  občanov.

Obema jubilantoma iskrene čestitke, veliko zdravja in prijetnih trenutkov med domačimi in prijatelji.

Avtor: Vera Vojska; Foto: Teja Hauptman

Komentarji uporabnikov
Tagi