Iskanje izgubljenega smisla in hvaležnost za vse, kar imamo

»Ta stvar pred vami. Ta problem. Ta ovira – ta frustrirajoča, nesrečna, problematična, nepričakovana težava, ki vam preprečuje, da bi počeli to, kar si želite. Ta reč, ki se je bojite ali skrivaj upate, da do nje nikoli ne bo prišlo. Kaj pa, če ni vse tako slabo?« 

Iz knjige: Ovira je pot (Ryan Holiday)

Najprej je bil šok. Redki so posamezniki, ki jim ustreza, da se čez noč znajdejo izven znanega, izven cone udobja. Ko se to zgodi, nas napadeta tesnoba in panika, tarejo nas skrbi. A običajno se ljudje kmalu prilagodimo in začnemo veliko bolj realno ocenjevati stanje, v katerem smo se znašli. V poplavi nasprotujočih si informacij prihaja do slabe volje in občutkov izgubljenosti. V takih primerih je težko svetovati. Vendar pa nam velikokrat pomaga že to, da se zavedamo, da bi nam bilo lahko še precej huje. Ni potrebno daleč nazaj v zgodovino ali preprosto v sedanjost, nekaj sto kilometrov stran, in že nam postane jasno, da imamo še eno močno orodje in to je – hvaležnost. Tone Pavček je napisal: »Treba je mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota, da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.«  

#ostanidomainberi

Življenje  se počasi vrača med nas. Sicer nekam sramežljivo, kot bi nekaj narobe storilo. Veliko možnosti imamo, kako okrepiti zaupanje in moč ter vrniti veselje v naša srca. Vsak to počne na svoj način. S športom, z ustvarjanjem, z gledanjem filmov in drugimi dejavnostmi. Ena izmed bolj priljubljenih je zagotovo branje knjig. Marsikdo bi vam znal povedati, da so mu v določenem obdobju knjige rešile življenje. Dobesedno. Knjige nam pomagajo razumeti človeška življenja in nas vabijo k empatiji, česar nam danes kronično primanjkuje. V knjigah živimo življenja, ki jih sicer nikoli ne bi. V knjigah lahko preprosto najdemo moč, da oživimo sebe.

Upanje s pomočjo branja umre zadnje.

Jutri, po dolgem času, ponovno odpira svoja vrata tudi Knjižnica Domžale. Pri tem smo upoštevali navodila in usmeritve, ki so potrebne za varnost obiskovalcev in zaposlenih. V skladu s priporočili bo knjižnica trenutno omejeno odprta. Kaj točno vse to pomeni, si lahko preberete na naši spletni strani ali na obvestilu spodaj.

Glede na razvoj epidemiološkega stanja v državi bo odprtost knjižnice postopno prehajala v manj omejene faze, o čemer vas bomo sproti obveščali. Verjamemo, da nam bo z razumevanjem in dobro voljo uspelo prebroditi tudi to obdobje.

V času fizične zaprtosti smo za vas pripravljali številne vsebine in vas o tem sproti obveščali v medijih in na družabnih omrežjih. Prikazati smo vam želeli številne vsebine, zbirke in dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo in iskreno smo vam hvaležni za izjemen odziv in tudi za to, da ste nas pogrešali. Vabimo vas torej, da nas obiščete in poiščete nekaj zase in svoje najbližje. Za lažjo odločitev kaj brati, za ideje, kako preživljati negotove čase in kako si ustvariti bralni kotiček, ki bo samo vaš, smo vam pripravili galerijo fotografij z namigi za lepši jutri.

»Ne živim več ne v preteklosti in ne v prihodnosti, na voljo imam le ta trenutek. Zato se nimam česa bati.« Iz knjige: Na tesnobi (Damjana Bakarič)

Barcolana bo, knjige tudi.

Veselimo se ponovnega druženja z vami. Srečno.

Avtorica: Kristina Galun, Knjižnica Domžale; Foto: Kristina Galun

Branje z drožmi.
Cvetje, knjige in poletje.
Kakor boš sejal in bral, tako boš žel.
“Včasih se je razlegel še zvok, ki smo se ga vsi naučili sovražiti – veja, ki je počila in se v najhujšem primeru celo odlomila. Če se je to zgodilo, je bilo sadja manj in tudi za to so nam trgali od zaslužka. Sicer pa se je slišalo samo veter, ki je trepetal v vejah, božal cvetove in drsel med travnimi bilkami na tleh.«
Knjige na dopustu.
“Za tisto, kar udomačiš, si za vselej odgovoren.”
“Kakšno darilo je kljub vsemu življenje. Vse se zgodi točno tako, kot se mora. Naši stari psi poznajo modrost sreče: daj mi kost in srečen bom – daj mi prostor v srcu in srečen boš ti.”
“Toda če ne razumemo, kaj se resnično dogaja v naših možganih, smo kaj lahek plen industrije, ki se na veliko okorišča z našimi zasvojenostmi, in to pod pretvezo, da nam prodaja “srečo.”
“Kdor gleda zunaj, sanja; kdor gleda navznoter, se prebudi.”
Branje stvari postavi v drugačno, počasnejšo perspektivo. (Aleksander Baumkirher)
“Pred vrati je nova svetovna ureditev. Na kocki so astronomski ekonomski interesi: laži, polresnice in domiselna statistika se marljivo delijo z vseh mogočih strani. Izpust je postavljen proti izpustu, čeprav je treba vse izpuste dramatično zmanjšati.”
Na svetu so tisti, ki nosijo na ramah ves svet in si želijo biti most, ki pelje čez bolečino do upanja.
Izkušnje pridejo, ko si drznemo.
A si lahko zamislite, kakšno je delovanje v stanju, v katerem se vse, kar vas obkroža, doživlja kot nedeljivi del celote, ki ji pripadate tudi vi?
S sončnico na rami in s knjigo pod rokami.

 

Tagi