Ihanski Žar mojster navdušil s kreativnostjo in dobrimi okusi

Po enoletnem premoru se je na spored tradicionalnih ihanskih veselic, ki vsako leto potekajo drugi vikend v mesecu juliju pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu, vrnilo tekmovanje v peki na žaru za prestižni naziv »Žar mojster«. Tekmovanje je letos dobilo preobleko, saj je potekalo samo v amaterski kategoriji, tekmovalci pa so jedi z žara  pripravili z vseh vrst mesa. Tako so se med ostalimi mesninami znašli tudi lignji. Kreativnost, inovacije, dobri okusi ter iznajdljivost vseh trinajstih amaterskih »Žar mojstrov« je navdušila gledalce in njihove podpornike.

Tekmovanje v peki na žaru za naziv Žar mojster 2019, je pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu potekalo v soboto, 13. julija 2019. Tekmovanje je potekalo v treh terminih in v skladu s pravili ter pod budnim očesom strokovne komisije, ki jo je vodil Tomaž Vozelj. Vsi tekmovalci pa so morali v šestdesetih minutah iz mesa po lastni izbiri in začimb Kotanyi, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki je prepričala komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2019.

Letos je bila v peki na žaru novost, saj sta na enem žaru lahko pekla in si pomagala dva tekmovalca, ki se ju je na koncu ocenilo isto, kot posamezne tekmovalce. Ko je eno porcijo za ocenjevanje odnesla komisija, so ostale štiri porcije prodali na licitaciji. Kateri tekmovalec je za svojo žar mojstrovino prejel največ kupnine, je denar ob razglasitvi rezultatov dobil povrnjen. Prireditev je vodil Boris Kopitar.

Vsi  tekmovalci so morali pripraviti pet porcij, na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo. Jed se je pripravljala pred komisijo in gledalci pod posebnimi pogoji, ki so zajemali čistočo, iznajdljivost ter kreativnost … Vse mojstrovine so bile ocenjene in nagrajene z bogatimi nagradami. Prva nagrada je bila motorna žaga, druga nagrada odojek ter tretja nagrada gasilni aparat, ostali tekmovalci pa so dobili tolažilne nagrade začimb Kotany. Vsi pa so prejeli diplome za sodelovanje.

Za prestižni naziv Žar mojster so se letos potegovali Anže Korošec iz Domžal, Robi in Aljaž Spahič iz Ihana, Klemen Ložar in Blaž Cerar iz Sela pri Ihanu, Boštjan Drobež iz Preloga, Martin Stupica iz Goričice pri Ihanu, Daniel Islamovič iz Korena pri Lukovici,  Marko Kavka in Ciril Karo iz Brda pri Ihanu, ki sta imela celo svoj žar na oglje, Jožef Halas iz PGD Srednja Bistrica v Prekmurju, Bojan Kresnik iz Ihana ter Blaž Smolnikar iz Črnuč, kateremu je mu v pomoč priskočil Anton Sedeljšak. Vodja ocenjevalne komisije je bil Tomaž Vozelj – Kulinarika s.p., člani komisije pa Janez Dolšak, kuhar v ljubljanskem hotelu Union, Martin Blejec, vodja kuhinje Hotel Golf Gastrogurman in Branko Sojer, predsednik KS Ihan in poveljnik PGD Ihan.

Marko Kavka in Ciril Karo iz Brda pri Ihanu sta dobila za lecitirane jedi z žara največ, 210 eurov, ki sta jih podarila PGD Ihan. Prvo mesto je osvojil Jožef Halas iz PGD Srednja Bistrica v Prekmurju, ki je za nagrado prejel motorno žago, drugo mesto in nagrada odojek je pripadlo Blažu Smolnikarju iz Črnuč, tretje mesto pa je osvojil Martin Stupica iz Goričice pri Ihanu, ki je za nagrado prejel gasilni aparat.

Po tekmovanju za mojstra žara in podelitvi nagrad je sledila še tradicionalna ihanska veselica, na kateri so za zabavo poskrbeli Vasovalci iz Bele krajine. Ihanski gasilci so za obiskovalce pripravili sveže pečene odojke in druge mesne dobrote ter poskrbeli za pestro izbiro osvežilnih pijač.

Več fotoutrinkov s tekmovanja Žar mojster si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi