Ihanski Žar mojster letos v novi preobleki

16. Tekmovanje v peki na žaru "Žar mojster Ihan 2019"

Po enoletnem premoru se na spored tradicionalnih ihanskih veselic, ki vsako leto potekajo drugi vikend v mesecu juliju pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu, vrača tekmovanje v peki na žaru za prestižni naziv »Žar mojster«. Tekmovanje je letos dobilo preobleko, saj bo potekalo samo v amaterski kategoriji, tekmovalci pa bodo jedi z žara lahko pripravili z vseh vrst mesa.

Tekmovanje v peki na žaru za naziv Žar mojster 2019, bo pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu potekalo v soboto, 13. julija 2019, od 15 do 19.30 ure. Tekmovanje bo potekalo v skladu s pravili in pod budnim očesom strokovne komisije, ki jo bo vodil Tomaž Vozelj. Vsi tekmovalci pa bodo morali v 80 minutah iz mesa po lastni izbiri (vse vrste mesa, lahko izkoščičeno, zorjeno, marinirano) in začimb Kotanyi, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki bo prepričala komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2019.

Pri tem tekmovanju mora tekmovalec pripraviti 5 porcij, na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo. Jed se bo pripravljala pred komisijo in gledalci pod posebnimi pogoji. Vse mojstrovine bodo ocenjene in nagrajene z bogatimi nagradami.

Letos bo tekmovanje v peki na žaru potekalo samo v kategoriji amater.

V nadaljevanju predstavljamo Pravilnik 16. tekmovanja v peki na žaru Žar mojster Ihan 2019, ki ga je pripravil Tomaž Vozelj, kateri bo na tekmovanju z ekipo komisije tudi skrbel za ocenjevanje jedi. Prijavnico najdete spodaj in pa na povezavi tukaj.

Pravilnik

Tekmuje se v kategorij AMATER.

Ekipa dveh tekmovalcev – tekmovalk mora pripraviti 5 porcij, na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo. Pripravljene na plošči (75 x 55 cm) nad plinskim gorilcem (zagotovi organizator) ali žaru na oglje, ki ga tekmovalna ekipa prinese s seboj, pred komisijo in gledalci pod naslednjimi pogoji:

 • organizator priskrbi osnovne začimbe Kotanyi
 • organizator priskrbi plinski žar (plošča), ostali pribor si priskrbi tekmovalec sam
 • organizator poskrbi za primerno zaščiten prostor s potrebno in primerno delovno površino in tekočo vodo
 • organizator priskrbi potreben inventar za serviranje( krožnik, pribor)
 • tekmovalec ima za svojo nalogo na razpolago 80 minut, 10 minut za pripravo delovnega mesta, 60 minut za izvedbo naloge in 10 minut za čiščenje delovnega mesta. V primeru koriščenja lastnega žara na oglje se času doda še 20 minut
 • tekmovalec prinese s seboj ves potreben inventar – pribor, ki ga potrebuje za pripravo in peko na žaru (deska, nož, vilice, lopatka, prijemalka, krpa, ….)
 • tekmovalec prinese s seboj vsa potrebna živila za pripravo priloge
 • živila za prilogo sme imeti tekmovalec pripravljene do te mere, da ocenjevalna komisija lahko spremlja pripravo priloge od samega začetka do konca tekmovanja, v nasprotnem primeru komisija odšteje ustrezno število točk
 • tekmovalec po izteku tekmovalnega časa (70 minut ) jed servira in sicer: ena jed je namenjena ocenjevalni komisiji, ostale pa gredo v prodajo, za katero poskrbi organizator
 • tekmovalec mora imeti primerno zaščitno obleko – predpasnik dobi na tekmovalnem mestu
 • tekmovalec mora ob prijavnici predložiti sestavo jedi s kratkim opisom in recepturo
Tekmovalec ima za svojo nalogo na razpolago 80 minut.

Strokovna komisija, bo potek dela in jedi ocenjevala po naslednjih kriterijih:

 1. priprava delovnega mesta
 2. osebna urejenost tekmovalca
 3. postopek priprave jedi
 4. delo z žarom
 5. tekoč postopek dela
 6. čistoča in urejenost delovnega mesta
 7. izvirnost jedi in odstopanje od običajne priprave te jedi
 8. estetski izgled jedi
 9. okus
 10. čas priprave
Strokovna komisija bo potek dela in jedi ocenjevala po določenih kriterijih v skladu s pravilnikom.

Dovoljeno je :

 • vse vrste mesa, lahko izkoščičeno, zorjeno, marinirano
 • zelenjava, sadje, gobe; oprano in očiščeno, ne pa narezano ali oblikovano
 • testo: dovoljena je uporaba pripravljenih test
 • dekoracija: se pripravi na tekmovalnem mestu
 • osnovne surovine: so lahko na tehtane
 • pri pripravi delovnega mesta lahko pomaga pomočnik , ki se med tekmovanjem odstrani ter zopet priskoči na pomoč pri čiščenju.

Organizator si pridržuje pravico, da na predlog vodje tekmovanja, tekmovalca izključi, če ne upošteva pravil tekmovanja.

Prvi trije tekmovalci z največjim številom doseženih točk bodo nagrajenih po vrstnem redu in sicer za:

1. mesto: praktična nagrada (motorna žaga)
2. mesto: praktična nagrada (gasilni aparat)
3. mesto: darilni paket

Ekipa dveh tekmovalcev – tekmovalk mora pripraviti 5 porcij, na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo.

Prav tako bomo tudi letos upoštevali glas ljudstva; vsi gledalci imajo možnost do nakupa štirih porcij posameznega tekmovalca. Cena se določi na licitaciji. Tekmovalec, ki bo za svojo kreacijo iztržil največ dobi izlicitiran znesek povrnjen. Vsakih 5€ pa pomeni tudi eno točko, ki se doda k skupni oceni strokovne komisije. V primeru, da tekmovalec zbere več kot 30 točk, se jih upošteva le 30.

Rok prijave do 11.7.2019. Za vse dodatne informacije pa pokličete na tel. št. 01/721 60 89 ali 040/45 77 07.

Tradicionalne Ihanske veselice

Poleg tekmovanja v peki na žaru za naziv Žar mojster Ihan 2019, bodo potekale tudi tradicionalne ihanske veselice. Ihanski gasilci bodo za vas pripravili sveže pečene odojke in druge mesne dobrote ter poskrbeli za pestro izbiro osvežilnih pijač. Vse prireditve se bodo odvijale na prireditvenem prostoru ob gasilskem domu, ob vsakem vremenu. V petek 12. julija od 20. ure dalje vas bodo zabavali Gamsi in Vili Resnik z bendom. Pred tem, ob 19. uri bo na prireditvenem prostoru potekala krajevna prireditev, na kateri bodo s kulturno zabavnim programom obeležili dan državnosti. Naslednji dan v soboto, 13. julija od 20. ure dalje pa bodo za zabavo skrbeli Vasovalci.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi