Hvala vsem, ki svoj prosti čas in znanje posvečajo reševanju življenj!

Svetovni dan prve pomoči

Svetovni dan prve pomoči je dan, ki ga 8. septembra že tradicionalno obeležujemo v Sloveniji skupaj z več kot 100 državami po svetu. Prvič so ta dan obeležili leta 2000 na pobudo 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa. Pobuda je bila zelo dobro sprejeta. Že v nekaj letih je pobuda dobila svetovno dimenzijo. Svetovna družba se namreč vse bolj zaveda  pomena in  nenadomestljivosti pomoči človeka človeku. Nudenje prve pomoči pomoči potrebnim je zagotovo najplemenitejše humano dejanje, ki si zasluži vsesplošno pozornost, ozaveščanje, motiviranje in podporo .

Tema letošnjega Svetovnega dneva prve pomoči je PRVA POMOČ OB PROMETNI NESREČI. Zaradi telesnih poškodb, ki so nastale zaradi prometnih nesreč, po svetu umre kar 1,25 milijona ljudi letno, kar je več kot polovica prebivalcev Slovenije. Zaradi številnih intenzivnih preventivnih akcij in ukrepov ter povečanja prometne varnosti se v Sloveniji število žrtev prometnih nesreč postopoma zmanjšuje, še vedno pa jih je vsako leto več kot 100. V zadnjih 20 letih je v prometu pri nas ugasnilo 4.045 življenj.

Po številu smrtnih žrtev so prometne nesreče deveti najpogostejši vzrok smrti. Študija Svetovne zdravstvene organizacije je pokazala, da bo brez ustreznega ukrepanja do leta 2030 sedmi najpogostejši vzrok smrti. Po celi državi, Evropi in svetu potekajo številni projekti in aktivnosti za znižanje števila smrtnih žrtev v prometu. Cilj prizadevanj je nič smrtnih žrtev na cestah, žal zaenkrat še zelo oddaljen.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca si prizadeva, da bi s preventivno dejavnostjo vplivala na zmanjšanje števila prometnih nesreč in posledično smrtnih žrtev le teh; hkrati pa stremi k opolnomočenju posameznikov za nudenje prve pomoči v prometnih nesrečah.

Številne raziskave so pokazale, da hitra prva pomoč pozitivno vpliva na preživetje ponesrečenih, zmanjša število in trajanje hospitalizacij, ter pomembno prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju in večji kakovosti življenja po zaključenem okrevanju.

»Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je ob tej priložnosti pripravila vprašalnike in ostalo gradivo, ki posameznika spodbuja k razmišljanju in preventivnim dejanjem za vsakodnevno uporabo. Predvideno je anketiranje učencev v šolah, kandidatov za šoferski izpit pred tečajem prve pomoči in udeležencem na javnih dogodkih. Anketiranje bo potekalo od 8. do 21. septembra 2018. Vprašalniki  so univerzalni zato nam bodo rezultati pokazali primerjalno sliko stanja zavedanja in osveščenosti po celem svetu,« so v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu prve pomoči zapisali v Rdečem križu Slovenije.

V okviru letošnjega svetovnega dneva prve pomoči so se prostovoljci v dveh območnih združenjih RKS pridružili opozarjanju osnovnošolcev na nevarnosti na poti v šolo, na številnih stojnicah po Sloveniji po bodo RKS-OZ prikazovala temeljne postopke oživljanja z uporabo AED ter ozaveščanjem mimoidočih o pomenu nudenja prve pomoči v primeru prometne nesreče.

Ob svetovnem dnevu prve pomoči se na Rdečem križu Slovenije zahvaljujejo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki svoj prosti čas in znanje posvečajo reševanju življenj.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca (Karin Božič, Janez Ravnikar, CZR Domžale)

Tagi