Hrana, ki je škodljiva za mačke

Velikokrat lastniki mačk potarnajo, da o le-te zelo zbirčne. Vendar se velikokrat zgodi, da jim diši ravno tisto, kar ni primerno za njih ali jim lahko celo škodi. Za vas smo naredili krate seznam hrane, ki je lahko škodljiva za vašo mačko.

Surovo jajce
Za mačke je lahko surovo jajce dvojno tveganje. Prvo tveganje predstavlja okužba z bakterijami kot so salmonela in e.coli. Drugo tveganje pa je beljakovina, ki sestavlja jajčni beljak. Ta povzroči zmanjšano absorbcijo biotina, kar pa lahko vodi v težave s kožo in dlako.

Koščki kosti in maščob
Pri kosilu velikokrat pustimo od mesa odrezane koščke maščobe ter kosti. Maščoba lahko pri mački povzroči prebavne težave kot sta bruhanje in diareja. Kuhane oziroma pečene kosti pa mački lahko zataknejo v požiralniku.

Vir: petcareadvisors.com

Sladkarije
V sladkarijah je prisotno sladilo, ki se imenuje xylitol. Ta pri mačku povzroči padec sladkorja v krvi in to lahko v nekaj dneh povzroči odpoved jeter. Po zaužitju tega sladila lahko opazimo, da maček začne bruhati, postane zaspan in celo izgubi koordinacijo.

Čokolada
Same od sebe je mačne načeloma ne bi pojedle. Snov, ki je prisotna v čokoladi se imenuje teobromin in je za mačko zelo nevarna.Največ te snovi najdemo v temni in jedilni čokoladi.

Kofein
Je v večjih količinah za mačko lahko usoden. Najdemo ga v kavi, čaju, kakavu in tudi čokoladah. Če se mačka zastrupi s kofeinom so simptomi: nemirnost, hitro dihanje, neenakomerno bitje srca, trzanje mišic ter krči.

kittyclysm.com

Grozdje in rozine
Povzročijo zelo veliko škodo na mačjih ledvicah. Že majhna količina grozdja ali rozin lahko povzroči, da mačka zboli. Simptoma sta bruhanje in hiperaktivnost.

Mleko in mlečni izdelki
Večina odraslih mačk mleka ne prebavlja. Njihov prebavni sistem ni zmožen razgradit mlečnih izdelkov. Zato ima mačka po teh izdelkih prebavne motnje ali celo diarejo.

Čebula in česen
Čebula pri mačkah lahko vodi do slabokrvnosti. V majhnih količinah česen in čebula nista nevarna, vendar vseeno lahko hitro pride do zastrupitve ali prebavnih težav.

Tuna
Tuna, ki je namenjena za človeško prehrano, ne vsebuje vseh hranilih snovi, ki jih mačka potrebuje. V večjih količinah lahko povzroči tudi zastrupitev z živim srebrom.

Vir: Aler.si

“Tudi najmanjša mačka je mojstrovina.”
– Leonardo da Vinci

Avtor: Karin Božič Zupančič

Komentarji uporabnikov
Tagi