“Hočemo, zmoremo in naredimo” – Orientacijski pohod Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale

Območno združenje slovenskih častnikov Domžale je v soboto, 30. maja 2020, po jutranji svečanosti ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite, organiziralo tradicionalni orientacijski pohod Zveze slovenskih častnikov. Orientacijski pohod je potekal na širšem območju hriba Gobavica v občini Mengeš. Orientacijski pohod je namenjen spoznavanju in druženju pripadnikov združenj slovenskih častnikov in drugih domoljubnih organizacij.

Ker imajo vse veteranske organizacije predvsem starejše članstvo, so izvedli pohod po nezahtevnem terenu in utrjenih poteh v dolžini 5 do 6 km, s šestimi delovnimi točkami. Posamezna ekipa je štela štiri pripadnike, na pot pa je posamezna ekipa krenila v 10 minutnem razmaku. Zbor in start pohoda je bil pred Kulturnim domom Mengeš, cilj in zaključek pohoda pa na Mengeški koči, kjer je bilo poskrbljeno za toplo malico in pijačo. Najboljše tri ekipe so prejele pokale in medalje. Vsi udeleženci pohoda so med hojo skrbeli za lastno varnost, ravno tako pa so tekmovali na lastno odgovornost.

Maja 2019 so v Območnem združenju slovenskih častnikov Domžale uspešno izvedeli 1. orientacijski pohod Zveze slovenskih častnikov, letos je bil to 2. orientacijski pohod, z željo, da postane tradicionalen. Na orientacijskem pohodu so s svojimi ekipami sodelovali: Logistična brigada Slovenske vojske, OZSČ Domžale 1 in 2, OZSČ Velenje, OZSČ Kamnik-Komenda in OZSČ Regija Ljubljana. Trasa dolga dobrih 5 km je potekala po pobočjih Gobavice s ciljem na Mengeški koči. Med orientacijskih pohodom so morale ekipe na šestih delovnih točkah opraviti naslednje naloge: prva pomoč, streljanje z lokom, streljanje z zračno puško, met bombe v cilj, orientacija na terenu po karti in zemljišču ter met podkev. Tekme so bile zelo napete, tako da se do zadnjega ni vedelo, katera ekipa bo zmagala.

Najbolje se je odrezala ekipa Logistične brigade Slovenske vojske, ki je osvojila pokal in zlato medaljo, drugo mesto je osvojila ekipa OZSČ Regija Ljubljana, tretje mesto pa ekipa OZSČ Velenje. Na Mengeški koči je vse tekmovalce in navijače čakal dober bograč, zaslužena pijača in prijetno druženje.

Po podelitvi pokalov in medalj sta predsednik Zveze slovenskih častnikov, generalmajor dr. Alojz Šteiner in predsednik Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Domžale, major Milan Narat, podelila Borisu Knificu bronasto medaljo OZSČ, ki se jutranje slovesnosti ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite ni mogel udeležiti.

Ob koncu so se organizatorji zahvalili vsem sodelujočim ekipam ter domačim članom, ki so sodelovali pri organizaciji orientacijskega pohoda. Tudi mladi harmonikar Luka Razpotnik, je bil deležen zahvale, saj je poskrbel za ozvočenje na jutranji proslavi ter na Mengeški koči ob zaključku orientacijskega pohoda zaigral nekaj skladb.

Vsi sodelujoči na orientacijskem pohodu so se po druženje razšli z lepimi spomini in v pričakovanju novega snidenja na novem orientacijskem pohodu prihodnje leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi