Zelo nevarne gosenice za pse!

Gosenice pinijevega in hrastovega sprevodnega prelca

Hrastov in pinijev sprevodni prelec sta drevesna škodljivca, katerih gosenice se prehranjujejo z listi in iglicami. Poleg škode, ki jo naredijo na drevesih predstavljajo tudi resno nevarnost za zdravje psov.

Hrastov sprevodni prelec je razširjen po vsej Evropi in je aktiven od maja do sredine julija. Pinijev sprevodni prelec se pojavlja predvsem na Primorskem in je aktiven marca in aprila. Zaradi toplejšega vremena je število teh gosenic v zadnjih letih naraslo, kar pomeni večjo nevarnost za živali.

Zakaj so gosenice nevarne?

Gosenice imajo drobne ožigalne dlačice, ki vsebujejo toksični protein thaumetopoein, ki povzroča hudo vnetno reakcijo ob stiku s kožo ali sluznicami. Psi so še posebej izpostavljeni tej nevarnosti, saj pogosto vohljajo po tleh, kjer se gosenice premikajo.

Simptomi pri psih

Simptomi pri psih po stiku z dlačicami gosenic so različni in odvisni od dela telesa, ki je prišel v stik z njimi. Če pride do stika z gobčkom, lahko pride do vnetja in otekanja ustne votline, jezika in grla, kar se kaže z bolečino, pretiranim slinjenjem in oteženim dihanjem. V hujših primerih lahko pride do nekroze jezika. Zaužitje dlačic povzroči vnetje želodčne in črevesne sluznice, kar vodi v bolečine v trebuhu, bruhanje in drisko. Stik s kožo povzroči srbeče rdeče izpuščaje in otekline, vendar se to pri psih zaradi dlake pojavlja redkeje. Stik z očmi povzroči vnetje očesnih veznic in vek, v hujših primerih pa tudi poškodbo roženice, kar lahko vodi do izgube vida. Vdihavanje dlačic povzroči vnetje nosne sluznice in težave z dihanjem. V najhujših primerih lahko stik z gosenicami privede do hudih sistemskih alergijskih reakcij, ki lahko vodijo v smrt.

Foto: pesmojprijatelj.si

Kaj storimo ob stiku?

Če pes pride v stik z gosenico, je potrebno prizadeto mesto temeljito sprati z vodo, vendar brez drgnjenja. Pomembno je uporabiti rokavice, saj so dlačice nevarne tudi za človeka. Nato je potrebno čim prej poiskati veterinarsko pomoč. Zdravljenje vključuje protivnetna in protibolečinska zdravila, tekočinsko terapijo in zaščito želodčne sluznice. Uspešnost zdravljenja je v veliki meri odvisna od hitrosti ukrepanja.

V primeru stika s temi strupenimi gosenicami je ključno hitro ukrepanje in obisk veterinarske ambulante!

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi