Zakaj so mačke obsedene s kartonastimi škatlami?

Zagotovo ste kdaj iz trgovine prinesli svoji mački igračko, njej pa je bila bolj zanimiva kartonasta škatla, v kateri se je igračka nahajala. Večina mačk je dobesedno nora na škatle iz kartona. Ne glede na to kakšne velikosti je škatla, mačka bo nekako zlezla v njo. Ste se kdaj vprašali zakaj jih mačke tako obožujejo? 

Občutek varnosti

Zagotovo je na prvem mestu zakaj mačke obožujejo škatle dejstvo, da se v njih počutijo varno. Škatlo smatrajo kot nek svoj brlog, ki je zaščiten iz vseh strani, hkrati pa imajo tudi dober pogled nad dogajanjem okoli njega. Zato je škatla zelo dober pripomoček za tiste najbolj boječe mačke.

Skrivališče in lovišče

Mačke so plenilke, zato dobesedno potrebujejo prostor iz katerega lahko opazujejo plen, ki ga v pravem trenutku lahko ”ujamejo”. Tako lahko svoji mački polepšate dneve z škatlo in žogico oziroma miško.

Vonjave

Škatle imajo polno vonjav. Zato jih mačke z veseljem raziskujejo in vonjajo. Če škatlo obrnete narobe in vanjo skrijete igračko bo to nora zabava za mačko.

Brušenje krempljev

Mačke zelo rade brusijo svoje kremplje in karton je zagotovo eden izmed njihovih najljubših materialov. Praskanje ima za mačko poleg krajšanja krempljev še veliko drugih dobrih lastnosti. Med drugim se s praskanjem mačke sproščajo in si raztezajo hrbtenico.

Torej ljubezen med mačkami in kartonastimi škatlami ni naključna. Popestrite življenje svoji mački in ji privoščite navadno kartonasto škatlo.

Karin Božič Zupančič; Foto: Pixabay

 

Tagi