Zakaj se moja mačka boji obiskov?

Ste se kdaj vprašali zakaj se vaša mačka boji obiskov, ki pridejo k vam? Tako kot ljudje so tudi mačke zelo različne med seboj. Vseeno pa imamo zate odgovor na to vprašanje.

Mačke plašnost oziroma strah pred tujci največkrat pokažejo zaradi pomanjkanja izkušenj v rani mladosti. Torej, če kot mladič ni imela veliko socialnih stikov z veliko različnimi ljudmi, je njen strah pred tujci popolnoma razumljiv.

Najboljši čas za učenje socializacije mačke je v njeni rani mladosti predvsem v obdobju starosti od dveh do sedmih mesecev. Če je mlada mačka v svoji mladosti imela dovolj priložnosti za stike z različnimi ljudmi, so v  njihovi družbi vesele in sproščene vse svoje življenje.

Lahko pa se zgodi, da tudi dobro socializirana mačka razvije strah do določenih oseb. Največkrat do otrok in moških. Torej rešitev je, da kot lastnik poskrbite, da ima mačka v svoji mladosti čim več pozitivnih stikov z več ljudmi.

Sigurno pa vas je tudi nekaj, ki bi radi svojo odraslo mačko navadili na obiskovalce in ji pokazali, da ji ne želijo nič slabega. V tem primeru spodbudite mačko, da se počasi približa gostu in jo za vsak napredek pohvalite in ji dajte priboljšek. Gost naj ne rine v mačko ter naj počaka, da se mu sama približa. Gost naj sedi ali naj počepne, ker bo v mačjih očeh izgledal manjši in manj zastrašujoč. Ne pozabite, da imajo mačke kratko pozornost zato to delajte po korakih.

Mačke nikoli NE silite v interakcijo z gosti, če ona tega ne želi.

Karin Božič Zupančič

 

Tagi