Zakaj psi ne smejo piti iz luže?

Kot lastnica dveh psov sem se pogosto spraševala, ali naj jima pustim, da pijeta vodo iz luže? Odgovor je vsekakor ne … V stoječi vodi se namreč lahko skrivajo številne bakterije in strupene snovi. 

Če se vaš pes napije vode iz luže na parkirišču, obstaja možnost, da bo poleg vode zaužil tudi sledi motornega olja, medtem ko lahko luže na poljih vsebujejo pesticide. Tovrstne snovi lahko izzovejo bruhanje ali drisko.

Največja skrb pri stoječi vodi pa je vsekakor leptospiroza, bakterijska bolezen, ki jo prenašajo mali glodavci. Bakterije iz rodu Leptospira se nahajajo v urinu okuženih živali in lahko preživijo v vodi več tednov ali celo mesecev.

Pri psu, ki je okužen z leptospirozo, lahko opazimo simptome, kot so: povišana telesna temperatura, apatičnost, bruhanje, močna žeja, dehidracija, krvava driska ali povečanje bezgavk. Če se bolezen ne zdravi pravočasno, lahko privede do hudih poškodb jeter ter ledvic in na koncu celo smrti. Diagnozo veterinar potrdi z laboratorijskimi preiskavami, zdravljenje pa poteka z antibiotiki.

Najboljši način za preprečevanje leptospiroze je tudi redno cepljenje psov. Prav tako je pomembno, da preprečite, da bi vaš pes pil vodo iz luž ali drugih potencialno okuženih virov.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Photo by JacLou- DL (pexels.com)

 

Tagi