Zakaj psi ne marajo poštarja?

Ali je to, da psi ne marajo poštarjev le mit ali resnica? Ne le v risankah in filmih ampak tudi v resničnem življenju smo zagotovo že velikokrat videli psa, ki se zaganja in laja v poštarja. Ste se kdaj vprašali zakaj to počne? Strokovnjaki za obnašanje psov so povedali, da za nepriljubljenost poštarjev obstaja dobra razlaga. Poglejmo si zakaj je temu tako.

Psi preko laježa sporočajo res veliko stvari. Pri poštarjih pa jih večinoma moti ravno motor, na katerem se prevažajo. Velika večina psov jih ne mara, saj v svoji mladosti niso bili dobro socializirani in naučeni, da se glasnega premikajočega predmeta ni potrebno bati oziroma ga loviti. Nekateri psi nalajajo poštarja tudi zaradi dolgčasa. Na dvorišču so zaprti in eden od glavnih in zanimivih dogodkov v dnevu je ravno prihod poštarja.

Po drugi strani pa strokovnjaki pravijo, da živali s svojo agresijo kažejo strah ali bolečine. Če ste prepričani, da vašega psa ne boli nič, je lahko razlog v njegovem agresivnem vedenju tudi strah. Torej preprosto pes lahko laja na poštarja, ker se ga boji. Gre za strah pred neznanim podkrepljen s tem, da poštar vstopi na njegov teritorij. Pasji naravni nagon je ravno to, da zaščiti svoj teritorij. Ker se poštar pojavi dan za dnem, veliko psov na njega laja že predno je blizu in ga z tem opozarja in želi odgnati. Da se pes boji poštarja kot osebe boste najbolje prepoznali, če ga srečate na sprehodu in ga bo pes prepoznal tudi, če poštar ni v svoji uniformi.

Pri vedenju psa pa je vedno dobro biti pozoren na njegove miritvene signale. Z njimi nam sporoča kako se v določenem trenutku počuti. Več o miritvenih signalih si lahko preberete tukaj.

Kako navaditi psa, da ne laja na poštara?

To boste najlažje naredili že pri mladičku. Poštar naj vedno pomeni nekaj dobrega. Torej, ko pride poštar, če je le ta pripravljen sodelovati, lahko psu da priboljšek in ga poboža. Tako se bo pes navadil, da ni njegova grožnja ampak prijatelj.

Karin Božič Zupančič; Foto: Przemyslaw Koch (flickr)

Tagi