Zakaj mačke uničujejo sobne rastline?

Skoraj vsi lastniki mačk se soočajo z enakim problemom in to je, da mačka uničuje sobne rastline. Mi smo za vas pripravili odgovore zakaj je temu tako. Več pa si preberite v nadaljevanju.

Seveda moramo na začetku ugotoviti vzrok, zakaj se je mačka odločila uničiti rastline. Ponavadi sta za to kriva dva razloga. Prvi je ta, da maček misli, da mora jesti sobne rastline, ker se slabo počuti in mu primanjkuje uravnotežena prehrana. Tukaj pa je prisotna tudi nevarnost, da maček zaužije rastlino, ki je strupena in se tako zastrupi. Če maček je vaše sobne rastline iz tega razloga to lahko hitro rešite s tem, da mu ponudite mačjo travo, ki jo posadite v lonček.

Drugi razlog zakaj maček uničuje sobne rastline pa je, da se njeni listi premikajo. Tako maček rastlino zamenja za sovražnika oziroma plen, ki ga mora napasti. Rešitev za ta problem je, da rastlino premaknemo nekam, kjer je mačka ne more videti oziroma jo prestavimo stran od prepiha. Prepih povzroči premikanje, kar pa mačko dodatno vzpodbudi, da napade.

Ko mačka zelo uživa v napadanju rastlin in se je na to že navadila, vam ne preostane drugega kot, da se vi privadite na življenje brez rastlin v stanovanju. Lahko pa poizkusite tudi s čimbolj zanimivimi igračkami za mačka, ki bi ga odvrnile od igre z rastlinami.

Vir: mucek.si

Avtor: Karin Božič Zupančič

Tagi