Zakaj je teniška žogica nevarna za mojega psa?

Zagotovo ste se z vašim psom kdaj igrali s teniško žogico. Le-te je zagotovo najlažje dobiti, ker jih prodajajo v večjih pakiranjih. Pa veste, da so lahko zelo nevarne za vašega psa? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Psi teniške žogice obožujejo, ker se super odbijajo in so mehke. Nekatere pse pa zelo privlači tudi njihova barva. Vendar so le-te lahko zelo nevarne za njihovo zdravje.

Pri igri s teniško žogico se pes lahko zelo hitro zaduši. Ni važno ali se pes sam igra z žogico ali mu jo mi mečemo, v vseh primerih bo pristala v njegovih ustih. Če je pes uničevalec in jo bo začel gristi, se bo žogica razpadla in tako bodo nastali deli s katerimi se lahko zaduši.

Žoge za tenis so narejene, da preživijo močne udarce, zato so narejene iz močnih materialov, ki niso prijazni zobem vašega psa. Žogica ima tudi rumena vlakna, ki so zelo abrazivna. Povzročijo lahko obrabo zob in dlesni ali drugih težav. Če vaš pes zaužije veliko količino teh vlaken to lahko privede do težav s prebavo, bolečin v trebuhu ali celo do črevesne blokade, ki lahko vodi v operacijo.

V primerjavi z žogicami, ki so namenjene prav za igro s psom so teniške žogice:

  • Manj vzdržljive,
  • lahko vsebujejo strupena lepila ali celo svinec,
  • hitro razpadejo na majhne koščke,
  • zunanjost je izdelana iz abrazivnega filca,
  • večina teniških žogic ne plava na vodi,
  • teniško žogico zelene barve težje opazimo v travi.

Torej za igro s psom je bolje izbrati žogico, ki je temu namenjena. Saj veste obiski veterinarja niso prijetni, tako  za vas kot vašega psa.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi