Zakaj je močerad nevaren za psa?

Jesen je tukaj in zagotovo se boste s svojim kosmatincem odpravili na sprehod v gozd. Ker pa nikoli ni odveč malo pazljivosti, smo danes za vas zbrali informacije, zakaj se je dobro izogibali močeradu. Močerad že s svojo črno-rumeno svarilno barvno sporoča, da ga je najbolje pustiti pri miru.

Navadni močerad, ki ga prepoznamo po njegovem nenavadnem izgledu, je najbolj dejaven spomladi in jeseni, ko je vreme bolj vlažno. Njegov življenjski prostor je listnat gozd v bližini vode.

Zakaj je močerad smrtno nevaren za psa?

Navadni močerad iz kožnih žlez izloča toksin samandarin, ki je zelo strupen. Simptomi, ki jih kaže pes, ko pride v stik s tem strupom so:

  • slinjenje,
  • krči,
  • drgetanje,
  • težave z dihanjem,
  • šok,
  • na koncu pa pogosto pride do smrti.

Psi so zelo radovedne živali, sploh mladiči, ki s svojim gobčkom in smrčkom raziskujejo okolje okoli sebe. Na tak način pa lahko pridejo tudi v stik s tem strupom. Čeprav opozorilne barve močerada v veliko primerih psa odvrnejo od njega, se lahko zgodi, da ga bo tudi zaradi tega še toliko bolj zanimal. Znaki zastrupitve z močeradovim strupom se pokažejo že v nekaj minutah.

Kaj storiti, ko pes pride v stik z močeradom?

Takoj, ampak res takoj, psu sperite gobček z vodo in poiščite veterinarsko pomoč. V veliko primerih, žal tudi ta ne more rešiti psa. Zato bodite res pozorni in imejte pod nadzorom vašega kosmatinca!

Vir: mrpet.si

Karin Božič Zupančič; Foto: unboxingdiseases.eu

 

Tagi