V Domžalah vse več napadov psov na druge pse

Pse na povodce!

V domžalski občini smo zaznali vse več napadov psov predvsem na druge pse. Samo v tem tednu so v Veterinarski ambulanti Noe v Domžalah obravnavali pet ugrizov spuščenih psov. Pogovarjali smo se z veterinarko Urško Škufca, ki nam je predstavila problematiko spuščenih psov in posledice, ki temu sledijo. 

Problematika spuščenih in predvsem nevzgojenih psov se iz dneva v dan veča. V domžalski veterinarski ambulanti Noe skoraj dnevno obravnavajo pse, ki so bili napadeni s strani drugih psov. Večina je imela le nekaj ran, vendar pa se zgodijo tudi hujši napadi. Med psi, ki so utrpeli hujše poškodbe je tudi enoletna psička pasme Yorkshirski terier oziroma Yorki, ki je bila v Češminovem parku v Domžalah napadena s strani večjega psa pasme Bokser, ki jo je tako močno poškodoval, da so ji morali odstraniti oko. Pred tremi tedni se je zgodil tudi napad dveh večjih psov na majhnega mešančka, kjer je hude poškodbe dobila tudi njegova lastnica. Večina teh neodgovornih lastnikov ne prevzame odgovornosti za napad njihovega psa in raje ”izgine v meglo”.

Glavno vprašanje je seveda ali so vse te poškodbe in žrtve res vredne tega, da se mora pes ”zdivjat” ali pa da naj bi bil tako vzgojen in prijazen da povodca ne rabi. Temu bi lahko rekli, da se tako obnašajo samo neodgovorni lastniki.

Kaj o napadih psov pravi veterinarka?

O napadih psov, ki se dogajajo zadnje čase v Domžalah in okolici smo se pogovarjali z veterinarko Urško Škufca, ki nam je dala tudi nekaj pametnih nasvetov kako odreagirati ob napadu ter kako se zavarovati pred napadom.

V preteklih dneh ste na vaši veterini obravnavali več psov, ki so dobili poškodbe s strani drugih psov. Lahko prosim poveste kaj več o tem.

V preteklih dneh smo obravnavali kar nekaj napadov psov, ki so se zgodili v centru Domžal in okolici, v vseh primerih je šlo na napad odvezanega psa na človeka s psom na vrvici. Taki napadi so pogosti, ker je privezan pes v podrejenem položaju in se tudi bistveno težje brani.

Kakšni so bili razlogi za napade?

Razlogi za napade so različni, pogosto gre za branjenje teritorija (odvezan pes lahko smatra cel park za svojega), ali enostavno ne maranje (tako kot ljudje nismo simpatični vsak vsakemu, si tudi psi niso). Običajno so odvezani psi bolj dominantni in tako že nagnjeni k izražanju dominance nad podrejenim, privezanim psom.

Kako hude poškodbe obravnavate ob takih napadih? 

Običajno so odvezani psi bolj dominantni in tako že nagnjeni k izražanju dominance nad podrejenim, privezanim psom. Poškodbe so različno hude, običajno gre za bolj ali manj globoke ugrizne rane po hrbtu, bokih in stegnih, lahko pa izredno hude, kot je poškodba z ekskluzijo očesa, preboj sapnika in požiralnika ali celo pregriz črevesnih gub preko stene trebuha. Vse možnosti smo v ambulanti v preteklosti že obravnavali. Mnogokrat so sploh pri malih pasmah poškodbe tako hude, da je evtanazija edina rešitev. 

Koliko psov, ki so bili napadeni s strani drugih psov obravnavate v mesecu? 

V letošnjem februarju smo obravnavali 5 primerov, v marcu pa že 6, čeprav smo šele v prvih dneh meseca. Drugače se pa število napadov tekom leta spreminja, pozimi jih je najmanj.

Kaj priporočate, kako naj se odreagira takoj po napadu?

Ob napadu je pomembno, da psov ne poskušamo ločiti, saj lahko utrpimo hude poškodbe tudi sami (čeprav je to najbolj instinktivno dejanje). Manjše pse ni priporočljivo dvigati v naročje, v kolikor napada velik pes, saj nas lahko zbije in tako hudo poškoduje. V kolikor lastnika napadalca ni v bližini, je najbolje da počakamo, da napad mine in vmes pokličemo 113 ali 112.

Kako bi lahko preprečili napad?

Napad je zelo težko preprečiti, saj je težko predvidljiv. Vsekakor izogibanje znanim mestom, kjer so spuščeni psi in osveščanje uporabe povodca ali nagobčnika. Na trgu obstajajo tudi odganjalni spreji ter poprovi spreji za pse, vendar je pri uporabi potrebno biti pazljiv, da ne pošpricamo v svoje oči ali oči našega psa, saj je v trenutku napada precej kaotično.

Bi za konec še kaj dodali oziroma izpostavili?

Za konec bi izpostavila, da psa na sprehod vedno vodimo pozorno, ter svojo pozornost namesto telefonu posvečamo okolici in svojemu psu. Tako lahko spuščeno žival hitreje opazimo in imamo več časa, predvsem pa prostora za umik.

Kaj o tem pravi zakon?

”Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.”

Javno mesto je v Zakonu o varstvu javnega reda in miru opredeljen kot vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Kazen za ravnanje v nasprotju z 11. členom Zakona o zaščiti živali znaša za fizično osebo od 200 do 400 evrov.

Kazen za ravnanje v nasprotju z 11. členom Zakona o zaščiti živali znaša za fizično osebo od 200 do 400 evrov.

Dejstvo, ki je zastrašujoče pa je tudi to, da zaradi neodgovornega lastnika in posledično napadov, ki jih pes zagreši, ter tako pridobil oznako ”nevaren pes”, lahko pride celo do njegove usmrtitve, če se komisija ne odloči za njegovo prevzgojo. Torej pes, ki ni kriv, da ni bil na povodcu in je nevzgojen, trpi posledice neodgovornega lastnika.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Komentarji uporabnikov
Tagi