Strupene in nevarne kosti za psa

Tudi vaš pes zelo rad grize kosti iz surove kože? Vi pa jim jih z veseljem ponudite, saj se s temi kostmi lahko zamotijo tudi za par ur. Ste vedeli, da so te kosti eden izmed najbolj nevarnih in strupenih priboljškov?

Grizenje kosti je za psa izredno koristno, saj s tem skrbi za zdravje zob in ustne votline. Verjetno ste že slišali, da psu ne smemo dajati kuhanih kosti. Zakaj bi torej psu dajali kosti iz kože, ki so za njega nevarne in strupene.

Veliko ljudi misli, da je ta koža iz katere naj bi bile narejene iz stranskih produktov mesne industrije. No pa na žalost to ni res. Te kosti so izdelane iz stranskih proizvodov industrije usnja. Torej psu v bistvu dajemo usnje, ki ni bilo primerno za predelavo v torbice, čevlje, oblačila …

Foto: blog.myollie.com

Kako nastanejo kosti iz kože?

Torej naj takoj na začetku pojasnimo, da te kosti niso narejene iz surove kože, ker je le ta večkrat obdelana. Da bi bolje razumeli, zakaj so te kosti tako nevarne, smo opisali postopek njihove izdelave:

Te kosti, ki jih imajo naši psi zelo radi nastanejo v štirih korakih. Prvi korak je, ko goveja koža iz klavnice potuje v obrat za strojenje, tam to kožo obdelajo s kemikalijami zato, da se le ta med transportom ne pokvari. Koža je v tem koraku obdelana z mešanico pepela in luga ali z zelo strupeno raztopino apna in natrijevega sulfida. V tem koraku se od kože ločuje tudi dlaka in maščoba, nato sledi še ena plast kemikalij, ki olajšajo ločevanje kože po slojih. Zunanji sloj se uporablja za torbice, avtomobilske sedeže, čevlje in ostale izdelke. Notranji del pa se uporablja za izdelavo kozmetike, želatine, lepil in pasjih priboljškov.

Nato sledi drugi korak v katerem notranji del kože obdelajo z raztopino vodikovega peroksida in belila. Te kemikalije poskrbijo, da se odstrani barva in neprijeten vonj, ki ga ima koža. V tretjem koraku se izdela privlačno obliko, da nas ob nakupu pritegne. Torej uporabijo se različne arome, barvila in ojačevalci okusa, ki psom dišijo. Te kosti ne spadajo v kategorijo hrane, zato lahko vsebujejo praktično karkoli. V četrtem koraku se dodajo različna lepila, ki poskrbijo da so kosti dovolj trde.

Te kosti ne spadajo v kategorijo hrane, zato lahko vsebujejo praktično karkoli.

S temi kostmi so bile narejene različne raziskave in testi, ki so pokazali da se v njih nahajajo tudi svinec, arzenik, živo srebro, krom, formaldehid in druge strupene kemikalije. Kot je znano so vse te kemikalije izredno strupene in po večini ne vemo s čim vse so bile te kosti tretirane in na kakšen način. Tako svoje pse, v majhnih dozah, dolgoročno zastrupljamo.

Foto: rover.com

Opozorilo veterinarja!

Ko psi te kosti dalj časa grizejo in glodajo, le te postanejo mehke in žvečljive. To bi moral biti trenutek, ko bi psu to kost vzeli, saj v tej fazi kost nima več nobenih koristi za zobe in predstavlja ob zaužitju nevarnost zadušitve ter blokade prebavnega takta.

Vir: kuzek.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi