Ste vedeli, da so bili na Titaniku tudi psi?

Zagotovo vsi poznamo najhujšo pomorsko nesrečo največje in najbolj razkošne potniške ladje na svetu. Ladja, poimenovana Titanik, je po skoraj triurni agoniji potonila 15. aprila 1912 in med potniki je bilo kar devet psov.

Čezoceanka Titanik je z okoli 2000 potniki izplula iz angleškega Southamptona proti New Yorku, kamor pa žal nikoli ni prispela. V najhujši pomorski nesreči je na ledenem morju severnega Atlantika je umrlo več kot 1500 ljudi, od tega jih je preživelo le 705.

Redko kdo ne pozna zgodbe o ladji, poimenovani Titanik, manj znano pa je to, da so bili na ladji tudi psi. Za plovbo štirinožnega prijatelja je bilo treba plačati karto kot za otroka, zato so jih imeli s seboj le najbolj premožni. Z dragimi pasemskimi primerki so potovali v prvem razredu. Na dan nesreče naj bi se morala na ladji odvijati tudi manjša pasja razstava.

Obstaja veliko različnih podatkov, koliko psov je bilo na Titaniku in koliko jih je preživelo brodolom. Najverjetneje jih je bilo 12 in preživeli le trije. Psička Lady pasme pomeranec, ki je bila v lasti Margaret Hayes, naj bi bordolom preživela na tak način, da jo je lastnica ovila v odejico in se z njo vkrcala v reševalni čoln. Po nekaterih podatkih sta preživela še dva manjša psa (pomeranec in pekinezer).

Na krovu je bil tudi francoski buldog Gamin de Pycombe šampion, ki ga je lastnik kupil malo pred odhodom na ladjo in zanj odštel veliko denarja. Lastnik Bankir Daniel Williams se je rešil, njegov pes pa žal ne.

Psa terierja Kitty in Airedale, ki sta bila v lasti najbogatejšega potnika na Titaniku, sta skupaj z lastnikom Johnom Jacobom Astorjem IV utonila.

Ena od bolj pretresljivih zgodb iz Titanika je od Ann Elizabeth Isham, ki je že bila vkrcana na reševalnem čolnu, vendar se je odločila, da se vrne na ladjo in iz kletke reši svojo nemško dogo. Nekaj dni po nesreči so jo našli mrtvo objeto s svojim psom.

V tistih časih so na ladje pogosto jemali tudi mačke, saj naj bi prinašale srečo, vendar jih na Titaniku ni bilo.

Vir: pesmojprijatelj.si

Karin Božič Zupančič; Foto: VIR in Wikipedia

 

Tagi