Siv pes ni vedno star pes

Nekateri psi tako kot ljudje lahko začnejo siveti že zelo zgodaj. Zato ni vedno pes, ki ima sivo dlako – star pes. Zakaj pride do sivenja dlake pri psu pa si preberite v nadaljevanju. 

Siva dlaka, ki se pojavi kot posledica staranja je najbolj vidna na obrveh, okoli gobčka, okoli oči ali pod gobčkom. Tisti psi, ki so bolj nagnjeni k tem, da bodo posiveli se to začne dogajati med njegovim 7. in 10. letom starosti. Pri nekaterih psih se s sivenjem hkrati dlaka tudi stanjša in izgubi sijaj.

Prevladujoča genska zasnova mutiranega gena G lahko povzroči, da pes začne siveti že zelo zgodaj. Tako dlako, ki je bila polna pimenta, zamenja dlaka brez pigmenta. Pasme, ki zgodaj osivijo so: hrt, doga, borzoj, zlati prinašalec, whippet, mejni ovčar in greyhound. Nekateri psi lahko zgodaj posivijo zaradi velike izpostavljenosti sonca, mraza, vročine …

Zgodnje sivenje dlake med 2. in 3. letom starosti psa pa lahko opozorijo tudi na zdravstvene težave. Sivenje dlake lahko povzroči tudi hrana s preveč zelenjave in žitaricami. Te sestavine preobremenijo trebušno slinavko in jetra. Zato je včasih smiselno na rednem pregledu omeniti tudi, da je pes posivel. Veterinar pa bo preveril ali je pes zdrav.

Torej, če ima pes siv gobček je najverjetneje res starejši. Če pa ima sivo dlako drugje po telesu pa to ni nujno znak starosti.

Vir: pasji-horizont.net

Karin Božič Zupančič

 

Tagi