S kakšno hrano naj hranim psa?

Vsi si želimo, da bi bil naš pes zdrav in brez nepotrebnih bolezni. Zelo pomembna pa je pri tem raznolika in kakovostna prehrana, z njo bo naš pes zaužil vse, kar potrebuje. Za vas smo pripravili različne vrste prehrane za pse. Vendar imejte v mislih, da vsakemu psu odgovarja nekaj drugega.

Suha hrana

Med suho hrano uvrščamo hladno stiskane pelete in brikete. Glavna razlika med njimi je, da so briketi narejeni s toplotno obdelavo pod visokim pritiskom, peleti pa so stisnjeni v obliko brez toplotne obdelave. Tako zaradi postopka obdelave peleti v sebi ohranijo več hranilnih snovi.

Briketi so zagotovo ena od najpogosteje uporabljenih vrst hrane. Lastniki se za njih odločijo, ker imajo dolg rok trajanja, visoko energijsko vrednost in so zelo praktični. Briketi zaradi toplotne obdelave, niso bakterijsko okuženi. Iz česa so briketi ali peleti sestavljeni pa je odvisno od posameznega proizvajalca. Nizkokakovostni briketi ali peleti vsebujejo več žit kot mesa, kar pa lahko vodi v prebavne težave ali povzročijo prekomerno telesno težo.

Mokra hrana

Mokra hrana za pse je lahko pakirana v pločevinke, vrečke ali klobase. Tako kot pri suhi hrani, mora tudi mokra vsebovat čim več mesa brez žitnih dodatkov. Psi mokro hrano obožujejo, ker je mehka in dobrega okusa. Taka hrana ima manjšo hranilno vrednost in zaradi teksture ni najboljša za zobe. Ob taki hrani psu ponudite nek trd priboljšek, ki ga bo lahko grizel in tako poskrbel za zdravje zob in dlesni.

Foto: purina.co.uk

Surova hrana

Surovo pasjo prehrano strokovnjaki poimenujejo tudi BARF, to je biološko primerna pasja prehrana. Danes je le ta zelo popularna. Različni proizvajalci so že ustvarili popolne surove obroke, z nekaj znanja pa jih lahko naredimo tudi sami. Prednost takih obrokov je, da so bolj zdravi, ker ne vsebujejo različnih konzervansov in dodatkov, ki jih naš pes ne potrebuje. Slabost take prehrane pa je poreklo mesa, le ta mora biti čim bolj sveže in primerno za pasjo prehrano.

Kuhana hrana

Nekateri lastniki pa se odločijo, da bodo svojim psom kuhali. Prednost je spet zagotovo v tem, da se izognemo raznim konzervansom in umetnim dodatkom. Slabost pa je zagotovo ta, da je treba hrano redno kuhati. Nastane problem, ko odidemo skupaj s psom na počitnice. Pri kuhani hrani moramo paziti, da psu ne ponudimo hrano, ki jo ne sme jesti.

Lastniki psov vrsto prehrane izberemo glede na potrebe našega psa in naš življenjski ritem. Vsak pes je unikat, zato nekega univerzalnega odgovora kakšno hrano naj je ni.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi