Pozor, pes v pregretem avtomobilu!

Poletje in z njim ‘’vročinski valovi’’ so v polnem razmahu. Našim štirinožnim prijateljem pa žal vročina ne prizanaša, zato mediji vsako leto poročamo tudi o žrtvah med psi, ki jih njihovi skrbniki pustijo v za njih neprimernem okolju (razgretih avtomobilih). Žal izgovori ‘’samo minuto me ne bo’’ ne opravičujejo takih dejanj. Redko se zgodi, da ima pes ‘’srečo’’ in na njega naleti mimoidoči, ki mu zaradi hitrega posredovanja uspe rešit njegovo življenje. 

Prepoved puščanja živali v avtomobilu začne veljat, ko temperatura ozračja doseže največ 21 stopinj Celzija. Tudi, če avtomobil pustite v senci se temperatura v njem res da počasneje dviguje ampak je nevarnost, da bo v njem prevroče še vedno zelo velika.

Psi se hladijo na drugačen način kot mi in so veliko bolj nagnjeni k vročinski izčrpanosti in kapi. Več o tem kako se hladijo in o toplotnem udaru pri psu si lahko preberete tukaj.

Vir: lovingpaw.si

Kako pomagati psu, ki se nahaja v razgretem avtomobilu?

1. Takoj obvestite policijo in UVHVVR

Pristojnim sporočite registersko številko avtomobila na podlagi katere lahko pokličejo lastnika avtomobila. Ves čas opazujte in preverjajte stanje psa!

2. Preverite, če je vozilo slučajno odklenjeno

V okolici preverite ali se kje nahaja skrbnik živali (trgovina, bar, …). Obvezno fotografirajte psa v avtomobilu in si beležite zunanjo temperaturo – te podatki bi vam lahko služili pri kasnejšem postopku.

3. V avtomobil lahko posameznik vdre sam

Zgolj v primeru podane skrajne sile (32. člen KZ-1) – Takšno dejanje je upravičeno, če je življenje živali ogroženo, saj ima življenje prednost pred materialno škodo! Več o tem si lahko preberete v tem prispevku.

Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi