Pozor! Antifriz je za psa smrtno nevaren

Ste vedeli, da je zastrupitev psa z antifrizom ena od najpogostejših zastrupitev. Antifriz ima sladek okus in vonj, zato ga psi oziroma tudi druge živali radi zaužijejo. Ta tekočina pa je za vašega kosmatinca strupena ter smrtno nevarna in lahko povzroči hude poškodbe oziroma okvare notranjih organov in živčevja. Za psa je dovolj že čajna žlička antifriza, da se zastrupi in umre.

Psi antifriz pogosto najdejo v bližini avtomehaničnih delavnic ali pralnic. Za psa je smrtna količina antifriza že približno ena čajna žlička na 5 kg. Veterinarji v Sloveniji vsako leto poročajo o več primerih zastrupitve z antifrizom. Zato pozornosti nikoli ne bo preveč!

Znamenja zastrupitve z antifrizom se pokažejo po nekaj urah. Prvi znaki, da se je pes zastrupil z antifrizom so: splošna prizadetost organizma, bruhanje, slabost, kri v trebušni votlini. Naslednji znaki so: depresivnost, nekoordinirano gibanje in celo epileptični napadi. Če veste, da je vaš pes zaužil antifriz, ne čakajte na prve znake, ampak takoj poiščite veterinarsko pomoč. Pri zastrupitvi namreč šteje vsaka minuta!

Vir: pesmojprijatelj.si

Karin Božič Zupančič; Foto: Randy Rodriguez / Pixabay

 

Tagi