Pik čebele ali ose pri psu

Poletje ni le čas, ko radi ‘’pobegnemo’’ pred vročino ali se odpravimo na kakšen sproščen izlet s svojim kosmatincem. Je tudi čas, ko na našega štirinožnega prijatelja preži, kar nekaj nevarnosti. Danes si poglejmo eno od najpogostejših.

Psi so poleti še bolj izpostavljeni pikom žuželk in ugrizom drugih živali kot sicer. Če opazimo, da ga je pičila čebela ali druga žuželka najprej poskusimo odstraniti želo. Psi, ki niso alergični na pik oziroma ugriz žuželk ponavadi to brez težav prenesejo in mine samo od sebe. Nevarno je le, če se je pik zgodil na področju glave!

Razlika med čebeljim in osjim pikom

Za psa je pik ose veliko bolj boleč. Osa lahko piči tudi večkrat zaporedoma, če se počuti zelo ogroženo. Ponavadi psa piči v smrček ali ustno votlino. Zato je njen pik lahko zelo nevaren! Ko osa psa piči v grlo in le to zateče in na ta način prepreči dovod zraka v pljuča. V tem primeru je pomembno hitro posredovanje in obvezna veterinarska pomoč!

Foto: dog-on-it-parks.com

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergijske reakcije, ki jih lahko takoj prepoznamo je zatečen gobček in (ali) oči. Psu se lahko po telesu pojavijo tudi bule, težje diha, se slabo počuti, bruha ali celo izgubi zavest. Če se pojavi katerikoli od zgoraj naštetih reakcij čimhitreje obiščite veterinarja, ki bo ustrezno poskrbel za psa. Vedeti morate tudi to, da je lahko pik za psa tudi usoden.

Za blažitev simptomov pika oziroma ugriza lahko psu pomagate s hlajenjem mesta pika.

Karin Božič Zupančič

 

Tagi