Pasme psov, ki uživajo v hladnem vremenu

Vsi lastniki psov imamo pozimi radi svoje kosmatince, v zavetju naših toplih domov. Redko pa se vprašamo ali jim je notri morda prevroče? Obstajajo namreč pasme, ki imajo zelo rade hladno vreme in igranje na snegu. Poglejmo si katere pasme so to.

Samojed

Pasma psov Samojed je ime dobila po ljudstvu Samojedi iz Sibirije. Ti so namreč gojili bele pse, da bi jim pomagali pri vleki sani in ponoči greli svoje lastnike. Samojedi so energični in aktivni psi, ki potrebujejo priložnost, da svojo energijo tudi ustrezno sprostijo, zato so primerni za zelo aktivne družine.

Foto: Photo by Rainer Eck (pixels.com)

Sibirski haski

Predniki sibirskih haskijev so bili volkovi. So ljubeči, nežni, igrivi in aktivni psi, ki obožujejo svojo družino. Kot mladički so izredno hiperaktivni. Sibirski haskiji imajo zelo gosto in toplo dlako, ki poskrbi, da jih pozimi ne zebe, poleti pa, da jim ni tako zelo vroče.

Foto: Photo by Kateryna Babaieva (pixels.com)

Aljaški malamut

Zelo lepi psi, ki na prvi pogled izgledajo podobno kot haskiji. Aljaški malamuti so zelo energični in nenehno želijo ustreči svojemu lastniku. Njihov kožuh je kot zelo debel in izoliran plašč. Ti psi so neposredni potomci arktičnih volkov in prenesejo temperature tudi do -20 stopinj. Pasma je ena izmed najstareših na svetu, kar potrjuje tudi DNK.

Photo by Till Daling (pexels.com)

Ameriška akita

Pasma Ameriška akita je že stoletja nespremenjena in nacionalni simbol Japonske. Te psi so bili že od nekdaj zelo močno cenjeni. Uporabljali so jih kot cesarske čuvaje ter za lov na merjasce in medvede. Danes so to zelo zaščitniški psi.

Photo by Amar Preciado (pexels.com)

Shiba Inu

Psi Shiba Inu so najbolj prepoznavni po svoji medvedji glavi in zavitem repu. Tudi ta pasma izvira iz Japonske, kjer je tako kot pasma ameriška akita močno cenjena. Te pse so na Japonskem uporabljali za lov na jelene in medvede, ker pa so tudi dobri plavalci, so pomagali ribičem.

Photo by Valeria Boltneva (pexels.com)

Chow chow

Starodavna pasma, ki izhaja iz Kitajske. Najbolj značilni so po svojem modro-črnem jeziku in skoraj ravnih zadnjih nogah. Chow chowi so neodvisni in zelo inteligentni psi, do svojega lastnika so zaščitniški, do tujcev pa nezupljivi.

Photo by Anil Sharma (pexels.com)

Novofundlandec

Novofundlandec ali ”nežni velikan” je zelo zvest pes, ki obožuje vodo. Prihajajo iz Nove Fundlandije, kjer so jih uporabljali na ladjah kot reševalce. To pasmo se ponekod še danes uporablja za reševanje iz vode in kot terapevtske pse.

Image by CarlosAndresCruz from Pixabay

Finski laponski pes

Finski laponski pes je po izgledu podoben lisici. Ti psi so izjemni lovci, ki so jih nekoč uporabljali za lov na polarne medvede in severne jelene, danes pa jih ponekod uporabljajo za lov na pernato divjad. Pasma izvira iz Rusije, na Finskem pa se je pasma ustalila v 19. stoletju, kjer so kasneje psi te pasme postali nacionalni psi Finske.

Image by Sandra from Pixabay

Kuvasz

Kuvasz je zelo samostojen, drzen, pogumen, inteligenten in nadvse zvest pes. Spada med eno najstarejših pasem na svetu, ki naj bi bila v Evropi prisotna že pred 2000 leti. Izvor te pasme je Tibet, dokončno pa se je razvila na Madžarskem. Najprej se je te pse uporabljalo kot pastirske pse za čuvanje ovac, v 15. stoletju pa so za kratek čas postali priljubljeni čuvaji med madžarskimi monarhi.

Image by Laila from Pixabay

Anatolski ovčar

Anatolski ovčar je velik, močan in pogumen pes. Pasma izvira iz Turčije, kjer so ti psi čuvali hiše in živino. Znani so po tem, da so odporni na težke vremenske razmere, kar jim je v preteklosti pomagalo pri njihovem nomadskem načinu življenja. Nekateri to pasmo povezujejo s pasmo kangal, vendar sta to dve ločeni pasmi. Anatolski ovčar je nacionalni simbol Turčije.

Photo by Alexas Fotos (pexels.com)

Karin Božič Zupančič

 

Tagi