Pasja šola: komu je namenjena?

Naj takoj na začetku razjasnimo, komu je namenjena pasja šola. Namenjena je vam – lastnikom psov in ‘’prevzgaja ter vzgaja’’ vas in ne neposredno vašega kosmatinca. Obisk pasje šole je tudi odlična priložnost za socializacijo vašega psa.

Mit, ki izhaja iz ”zgodovine”, je, da naj bi psa vzgajali šele po dopolnjenem prvem letu starosti. Raziskave pa so pokazale, da so psi najbolj dovzetni za učenje ravno, ko so mladički. Zato naj se učenje pasjega mladička začne že s prvim dnem, ko pritačka v vaš dom. No, pa da ne boste mislili, da greste lahko v pasjo šolo le z mladičkom. Nikakor ni tako. V pasjih šolah so dobrodošli vsi psi, ne glede na starost in pasmo ali vrsto vedenjske težave, ki jo ima. Če bo inštruktor precenil, da iz različnih razlogov za vašega psa ni primerno skupinsko šolanje, vam bo priporočal in pomagal na drugačne načine. Veliko pasjih šol ponuja tudi individualno šolanje.

Na voljo imate več vrst pasjih šol in vsaka od njih uporablja drugačen sistem učenja. Pozorni bodite pri izbiri. Priporočamo vam, da izberete pasjo šolo, ki uporablja pri učenju pozitivno motivacijo! Razlika je med šolanjem psa in vzgojo psa. Cilj šolanja psa je poslušnost, da pes pozna in uboga različne ukaze. Vzgoja pa pomeni, da pes pozna pravila obnašanja, ne da bi mu morali ves čas dajati različne ukaze. Pri vsem skupaj pa je pomembna tudi socializacija, ki je proces, v katerem se pes nauči vljudno obnašati v različnih življenjskih situacijah.

Tisti, ki s psom želite delati v različnih pasjih disciplinah in polagati izpite, je zagotovo najboljša izbira pasja šola pri kinološkem društvu. Tam vas bodo naučili šolske poslušnosti in vaj, ki so pomembne za opravljanje izpitov. Vsi ostali pa imate na voljo vrsto pasjih šol, ki vas bodo učile vaje za lažje sobivanje in življenje s kosmatinčkom. Ne glede na to, katero pasjo šolo boste izbrali, pa je delo in učenje psa vaša skrb, obveznost in odgovornost. Inštruktor v šoli vam bo pokazal, kako naučiti psa določeno vajo in vam bo vedno na voljo, če boste imeli kakšno vprašanje ali težavo. Odločitev, zakaj ste izbrali psa in kakšno življenje želite z njim, pa veste le vi. Nekateri si izberejo psa, s katerim bodo lahko reševali življenja ali tekmovali v različnih disciplinah, spet drugi pa imajo popolnoma drug razlog.

Zakaj obiskati pasjo šolo?

Veliko lastnikov psov, ki so imeli že več psov, so mnenja, da pasje šole ne potrebujejo. Temu ni vedno tako. Vsak pes je unikaten in vsak pes ima svoje težave, katere morda ne boste znali odpraviti sami. Torej, zakaj izbrati pasjo šolo? Zato, da boste imeli ob sebi vzgojenega, poslušnega in socializiranega psa, s katerim ne boste imeli težav. Z vzgojenim, poslušnim in socializiranim psom, ne boste imeli strahu iti kamorkoli ali doma sprejeti obiske. Res je, da je na začetku veliko trdega dela, ampak se vam to več kot obrestuje.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi