Odprta okna na nagib so nevarna za mačke

Zagotovo ste že od koga kdaj slišali, da so okna odprta na nagib nevarna za mačke. Na tak način odprta okna so za njih vabljiva nevarna past, zato naj previdnost nikoli ne bo odveč!

Za izključno notranje mačke je okno pomemben stik z zunanjim svetom. Lahko pa se seveda zgodi, da mačko premami zunanji svet in skoči na okno, ki je odprto na nagib. Mačka skoči na njega ter skuša zlesti skozi odprtino ob nagibu in se zatakne. Nagonsko se poizkuša rešiti. Vendar le leze bolj dol in je vedno bolj stisnjena ter polovico zunaj in polovico notri.

Taki mačji podvigi se največkrat končajo tragično. Med tem, ko se mačka želi le rešiti, lahko pride do zadušitve. S tem, ko je vse bolj stisnjena lahko pride do hudih poškodb notranjih organov ter hrbtenice. Če pravočasno uspemo rešiti mačko, pa le ta lahko vseeno nosi trajne posledice kot je delna paraliza, kronično uhajanje urina ali blat.

Svetujemo vam, da vaše mačke nikoli ne puščate brez nadzora pri oknu, ki je odprto na nagib. Če ne gre drugače lahko v trgovini za živali kupite zaščitno mrežo – ograjico za nagibna okna.

Zavedati se morate, da mačka nima vedno devet življenj, da bi lahko preživela vse nesreče. Nezaščitena okna, balkoni in police so lahko usodni za mačke. En trenutek je že dovolj, da se zgodi nesreča. Pravilo, da mačka vedno pristane na nogah sicer velja, ampak ji to ne bo pomagalo pri padcu iz visokega nadstropja. Naj poudarimo tudi to, da je zaščitna mreža veliko cenejša od zdravljenja posledic.

Vir: mojpes.com

Karin Božič Zupančič; Foto: Michael Gaida / Pixabay

 

Tagi