Nova dopolnitev Zakona o zaščiti živali

Prejšnji četrtek so začele veljati dopolnitve v Zakonu o zaščiti živali, ki je bil sprejet 22. septembra 2021. Dopolnjen zakon prinaša, kar nekaj sprememb. Poglejmo si, kaj prinašajo.

Prva sprememba je, da je psa potrebno označiti že v leglu in sicer do njegovega osmega tedna starosti. Pri oglaševanju psov za oddajo ali prodajo je sedaj potrebno obvezno navesti podatke o čipu psa, če je mlajši od osmih tednov pa podatke o čipu njegove mame. Prej je veljalo, da je bilo psa potrebno označiti najpozneje do tretjega meseca starosti psa. To je tudi čas, ko je pes prvič cepljen proti steklini.

Druga sprememba je, da zakon sedaj prepoveduje uporabo, trženje in prodajo naprav za šolanje, ki na kakršenkoli način uporabljajo električni šok. Torej prepoveduje se uporabo ali nakup električne ovratnice! Naslednja sprememba je prepoved privezovanja psa. Tukaj so seveda tudi izjeme: privez na sprehodu, na javnih mestih, med šolanjem ali pri veterinarju. Privezi, kjer pes opravlja nalogo varovanja premoženja, ostaja dovoljen.

Sprememba, ki je marsikoga nazadnje zmedla je, da je bilo govora o prepovedi uporabe ovratnice. Naj pojasnim: Uporaba ovratnice je seveda dovoljena, vendar je sprememba ta, da ko je pes privezan na vodilu, mora imeti široko ovratnico, ki ne sme biti na zateg! Pes, ki je privezan na vodilo, mora imeti le to dolgo najmanj pet metrov in omogočeno gibanje v obe smeri na razdalji najmanj štiri metre.

Dopolnitev zakona vsebuje tudi podatke o tem, da je označevanje mačke in s tem dokazovanje o njenem lastništvu, še vedno prostovoljno. To pomeni, da je mačka, ki ni označena s čipom, obravnavana kot prostoživeča in bo lahko bila s strani društev in ostalih organizacij, sterilizirana ali kastrirana ter vrnjena nazaj v okolje.

V dopolnitvi zakona so dopolnjene tudi določbe glede nevarnih psov. Za psa, ki je bil označen kot nevaren, se lahko izda odločba v upravnem postopku. Ob tem pa je določena tudi pravna podloga, da pritožba proti odločbi ne zadrži izvršitve.

Naslednja res ogromna novost pa je ukinitev evtanazije zdravih živali! Do zdaj je namreč veljalo, da je zavetišče lahko psa ali mačka evtanaziralo po tridesetih dneh bivanja v zavetišču. Novost prinaša tudi spremembo glede financiranja živali v zavetišču. Doslej je bilo tako, da je zavetišče samo krilo stroške za žival, ki je pri njih bivala več kot 30 dni. Od zdaj naprej pa bo stroške nosila občina (stroške dnevne oskrbe, veterinarskega pregleda in oskrbe, sterilizacije/kastracije in čipiranja). Če žival, ki biva v zavetišču, po štirih mesecih ne bo našla doma, bo stroške njene oskrbe prevzel državni proračun. Merila za izračun stroškov bo podpisal minister.

Dopolnjen zakon vsebuje tudi besedilo v katerem je zapisano, da lokalnim skupnostim (občinam) omogoča akcije, ki spodbujajo odgovorno lastništvo, s tem je poudarjeno predvsem to, da se spodbuja akcije za sofinanciranje kastracij in sterilizacij psov in mačk.

Pri lastništvu eksotičnih živali pa je v dopolnilu zakona, kar nekaj sprememb in omejitev. Ena od teh je prepoved posredovanja prostoživečih živalskih vrst, ki so po naravi nevarne zaradi svoje velikosti, neobvladljivosti ali izločajo človeku nevarne strupe. Prepovedano je tudi posedovati živalske vrste, katere potrebe je v ujetništvu težko zadovoljiti. Take živali lahko poseduje le živalski vrst, ki prepisuje vse potrebne pogoje.

Dopolnitev pa vsebuje tudi uskladitev kazenskih sankcij z novimi odločbami ter izreka višje kazni za prekrške!

Več informacij o dopolnitvi Zakona o zaščiti živali najdete tukaj.

Vir. pesmojprijatelj.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi