Nevarnost paracetamola za mačke in pse

Ko našim ljubljenčkom nekaj manjka, se kot skrbni lastniki pogosto znajdemo v stiski, kako jim pomagati. V želji, da bi ublažili njihovo bolečino ali nelagodje, se včasih zatečemo k rešitvam, ki niso primerne ali celo nevarne. Ena od pogostih napak, ki jih lastniki mačk delajo, je uporaba paracetamola za lajšanje njihovega trpljenja.

Paracetamol je zdravilo, ki ga uporabljamo za lajšanje bolečin in zvišane telesne temperature. Toda za mačke je lahko izjemno strupen, tudi v majhnih odmerkih, ki so sicer varni za ljudi. Strokovnjaki na Kliniki za male živali Univerze v Ljubljani opozarjajo, da je paracetamol glavni vzrok nehotenih zastrupitev pri mačkah, predvsem zaradi nevednosti lastnikov.

“Paracetamol je izredno toksičen za mačke,” pojasnjujejo strokovnjaki. “Največkrat se srečujemo z zastrupitvami pri mačkah, ki trpijo za obolenji zgornjih dihal, ki jih lastniki zamenjujejo z gripo ali prehladom pri ljudeh.” Ključni problem je, da je že en sam odmerek paracetamola, primeren za človeka, lahko za mačko usoden.

Za razliko od mačk, psi nekoliko bolje prenašajo paracetamol, vendar pa tudi pri njih ni priporočljiva uporaba brez veterinarskega nadzora. Kljub temu, da so psi bolj tolerantni do paracetamola in lahko prenesejo odmerke do 45 mg/kg na dan, strokovnjaki zaradi možnih neželenih učinkov odsvetujejo njegovo uporabo. V Sloveniji je paracetamol registriran za človeško uporabo, medtem ko obstajajo za pse na trgu druga zdravila, ki so bolj primerna.

Kaj lahko storimo skrbni lastniki? Prvi korak je, da se vedno posvetujemo z veterinarjem, preden svojim živalim dajemo kakršna koli zdravila, še posebej, če gre za zdravila namenjena ljudem.

Karin Božič Zupančič; Foto: Freepik

Tagi