Nega zob pri psih in mačkah

Veliko ljudi zelo skrbno skrbi za higieno svojih zob, kar je res pomembno. Ste se kot lastnik živali kdaj vprašali, če je za higieno zob potrebno skrbeti tudi pri njih? Odgovor je seveda pritrdilen. Danes smo za vas zbrali nekaj informacij, zakaj je pomembna ustna higiena pri psih in mačkah in kako lahko živalim pomagate pri tem. 

Redna nega zob ni pomembna le zato, da ti lepo zgledajo ampak zato, ker s tem preprečujemo neprijeten zadah, zobne obloge, zobni kamen in vnetje dlesni. Veliko veterinarjev vam bo svetovalo, da svojemu psu ali mački redno čistite zobe z zobno ščetko. Pri psih to še nekako gre, pri mačkah pa je to večji podvig. Najbolje je žival na ščetkanje navajati že od malega, saj se bo le tega navadila. Obloge na zobeh in kamen se razvijajo zelo počasi in jih ponavadi opazimo pri starosti od dveh do treh let. Takrat pa njihova odstranitev ni več tako enostavna. Lahko pride tudi tako daleč, da zobni kamen lahko odstrani le veterinar, velikokrat pa mora pri tem žival uspavati. Pozorni bodite tudi kako se obnaša vaša žival, saj zelo hitro lahko pride do zobobolov.

Znaki ustnih bolezni

Priporočamo vam, da sami doma, enkrat na teden privzdignete ustnice svoje živali in preverite kakšno je stanje dlesni in zob. Dlesni morajo biti vedno roza barve, ne bele in niti rdeče ter biti brez znakov oteklin. Zobje morajo biti čisti, brez oblog in obarvanega zobnega kamna. Na ustne bolezni ali težave v prebavnem sistemu pa lahko kaže slab zadah, prekomerno slinjenje, majavo zobovje, vnete dlesni, tumorji v dlesni ali pojav cist pod jezikom.

Kako lahko naravno poskrbimo za nego zob psov in mačk?

  • Pazimo, da se ne igrajo s pretrdimi in pregrobimi predmeti, ki bi lahko poškodovali njihove zobe.
  • Poskrbimo, da izberemo žvečilke, ki nimajo konzervansov, arom ali umetnih barvil. Priporočamo surove mesnate kosti, ki bodo zelo dobro očistile obloge na zobeh ter vse naravno sušene žvečilke.
  • Pri psih pazimo, ko se igramo igre ”vlečenja”.
  • Redno preverjamo dlesni, zobe in ustno higieno.
  • Skrbimo za ščetkanje zob oziroma uporabimo druge pripravke, ki so namenjeni za ustno higieno psov in mačk.

Karin Božič Zupančič

 

 

Tagi