Nasveti za učinkovito nego pasje dlake

Menjava dlake je naraven proces pri psih, ki se dogaja redno in je ključen del njihovega zdravja in dobrega počutja. Menjava dlake lahko prinese kar nekaj izzivov, vendar si lahko s pravilno nego  olajšamo ta proces. 

Zakaj pride do menjave dlake?

Menjava dlake je naraven proces, ki omogoča psom, da se znebijo stare, poškodovane dlake in jo nadomestijo z novo. Ta proces je pomemben za vzdrževanje zdrave kože in dlake. Menjava dlake se lahko pri psih zgodi večkrat na leto in je odvisna od pasme, starosti, spola, prehrane, genetike in okoljskih dejavnikov.

Kako lahko pomagamo psu med menjavo dlake?

  1. Redno krtačenje: Redno krtačenje je ključno za odstranjevanje odmrle dlake in preprečevanje nastanka vozlov. Uporabite primeren glavnik ali krtačo inn psa krtačite vsaj nekajkrat na teden.
  2. Pravilna prehrana: Zagotovite psu uravnoteženo prehrano, bogato z beljakovinami, omega-3 maščobami in drugimi hranili, ki krepijo kožo in dlako.
  3. Kopanje in sušenje: Redno kopanje psa s primernim šamponom lahko pomaga pri odstranjevanju odmrle dlake. Pomembno je, da psa po kopanju temeljito posušite, da se izognete vlažnosti, ki lahko povzroči težave s kožo.
  4. Uravnavanje temperature: Poskrbite, da se pes ne pregreje. Visoke temperature lahko pospešijo menjavo dlake. Prav tako je pomembno, da psa med hladnejšimi meseci zaščitite pred mrazom.
  5. Redni obiski pri veterinarju: Redni obiski pri veterinarju so ključni za spremljanje zdravja kože in dlake ter morebitnih težav povezanih z menjavo dlake.

Karin Božič Zupančič; Foto: Photo by Pixabay (pexels.com)

 

Tagi