Nasveti za prijetno življenje s pasjim mladičem

Verjetno vsakdo, ki domov pripelje pasjega mladička, iz vseh strani dobi nešteto nasvetov. Obstaja res veliko metod vzgoje psa vi pa se boste morali sami odločiti katera bo prava.

Zagotovo pa se vsak ”novopečeni” pasji skrbnik sprašuje kaj pasji mladič res potrebuje? V največji meri potrebuje prijaznost, ljubezen in varnost, no pa seveda na zanesljiva in jasna pravila ne smemo pozabiti. Ne pozabite, da vsi psi potrebujejo pravila ne glede na njihovo velikost ali pasmo.

Star mit je bil, da naj bi se psa začelo učiti šele po njegovem prvem letu starosti. V resnici pa ga je najbolje začeti učiti takoj, ko pride v naš dom. Seveda je potrebno, vaje in njihovo težavnost, prilagoditi mladičku. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj nasvetov, ki vam bodo več kot koristili.

Pozornost imej na meni

Psa naučimo, da ko govorimo z njim je pozoren na naše besede in povelja. Najbolje je, če pasjega mladiča naučimo, da nas gleda v oči. Na začetku se zna upirat temu vendar se bo navadil. Za povelje, ko vas mora pogledati v oči izberite na primer: ”glej me”. To ga naučimo tako, da dvigujemo priboljšek v višini svojih oči in ko nas pes pogleda, ga potrdimo z izbrano besedo (ali s klikom na klikerju) in ga nagradimo.

Pravila

Mladičku je okolje v katerem bo živel dobro ‘razkazovati postopoma in ga na začetku spustimo v le določene prostore. Torej s tem ga boste naučili, da v določene prostore ne sme in vzpostavili pravila. Tako boste tudi vi brez skrbi, saj vas bo pes doma počakal v varnem in njemu ne na varnem okolju.

Opravljanje potrebe

Treba je vedeti, da mladiček potrebe opravlja zelo pogosto. Zato bodite pozorni na njega in ga pravi čas odnesite na mesto, kjer želite da opravlja potrebo ter ga po tem ko opravi nagradite. Torej mladička opazujte po igri, po obroku, po spanju … Nikoli ga ne kaznujte, če potrebo opravi notri, ker to ni naredil zanalašč.

Učenje deljenja

Pes naj hrano dobiva v primerni posodi ali iz roke, odvisno od metode učenja, ki ste si jo izbrali. Če ga boste hranili iz posode pa že od začetka začnite z učenjem tega, da mu hrano lahko kadarkoli vzamete. Če bo mladiček začel renčat, ko mu jo želite vzeti, ga umirite z primernim ukazom (na primer ”NE”) in hrano vzemite ter jo pospravite. Če nekaj časa postopek ponovite in delajte dokler vam kuža ne bo pustil vzeti hrane brez neprimernega obnašanja.

Lajanje

Zelo pomembno je, da se mladička nauči naj ne laja na kolesarje ali mimo vozeča vozila. Torej v primeru, da začne lajati uporabite ukaz ”NE”, če to ne zaleže se obrnite za 180 stopinj in pojdite z njim v drugo smer. Ko pes že zna ukaz ”prostor” pa ga v tem primeru lahko tudi tako umirimo.

Odpoklic

Vaja, ki je ena najpomembnejših v življenju psa. Na ukaz ”sem” se mora pes brez obotavljanja odzvat in takoj priti do nas. To povelje lahko v marsikateri situaciji celo reši življenje. Učenje odpoklica vedno naredimo prijetno. Pes mora z veseljem priteči k nam v zameno pa mu lahko damo priboljšek.

Prostor

Vsakič, ko se bo mladiček sam od sebe ulegel mu povejte besedo ”prostor” in ga nagradite. Tako bo čez čas ugotovil, kaj želite od njega in bo to obnašanje že sam ponujal. Čez čas začnimo ležanje podaljševati in s tem psa naučimo, da bo vstal ko mu bomo to dovolili.

Izsiljevanje za pozornost

Cviljenje in lajanje vedno ignorirajte. Psi so zelo pametni in bodo hitro ugotovili, da v nasprotnem primeru dobijo tisto, kar želijo. Na začetku vam bo mogoče to cviljenje ljubko, vendar vam lahko zatrdimo, da hitro postane moteče.

Vodljivost na povodcu

Poskrbite, da bo povodec vedno ohlapen. To dejanje vam bo sporočalo, da je vaš kuža osredotočen na vas. Če bo vlekel na vse strani to pomeni, da ga vi niti slučajno ne zanimate. Z vztrajnostjo ga to lahko naučite tako, da vedno ko povleče vi, spremenite smer hoje.

Pes je zelo dober v branju naše telesne govorice zato, če le lahko, bodite ob njem sproščeni in nasmejani. Le na tak način se bo mladiček ob vas počutil prijetno ter hitro naučil stvari, ki jih želite od njega.

Karin Božič Zupančič; Foto: Helena Sushitskaya / Pixabay

 

Tagi