Najbolj znane pasme mačk

Pasme mačk so veliko bolj kompleksne kot pasme psov. Delimo jih, kar na ”domače” in čistokrvne mačke. Nekatere pasme mačk od njih so v zadnjem času zelo priljubljene. 

Siamska mačka

S to pasmo so najverjetneje nastale tudi ostale. Siamske mačke se delijo na dve vrsti: ene imajo glavo v obliki jabolka ter močnejše telo, druge pa večjo glavo in ožje telo.

V animiranem filmu z naslovom Dama in potepuh, imajo svojo vlogo siamske mačke.

Foto: msah.com

Perzijska mačka

Nekateri jih pravijo, kar ”mačke s potlačenim obrazom”. Že nekaj časa so to najbolj priljubljena pasma mačk, ki nastopa v različnih filmih, serijah in oglasih. Njena dlaka zahteva redno krtačenje.

Foto: thesprucepets.com

Maine Coon

Te mačke so zelo velike postave in imajo gosto dlako ter mogočen videz. Do ljudi so zelo prijazni zato so priljubljeni družinski člani.

Foto: dierpedia.nl

Ragdolka

Ime so dobile so njihovem krotkem temperamentu. Njihova dlaka je podobna kot pri siamkah. Prepoznavne pa so predvsem po njihovih modrih očeh.

Foto: menuu.id

Bengalka

Bengalke potrebujejo veliko svobode in nekoliko bolj ”divje”. Imajo zelo izrazit in poseben vzorec lis. So križanke med domačo in čistokrvno mačko.

Foto: catcaveco.com

Abesinka

Ta pasma naj bi bila neposredna potomka svete egiptovske mačke. Ima zelo divji in ”mističen” videz. Abesinka izhaja iz Etiopije. Te mačke so zelo aktivne, igrive in družabne.

Foto: commons.wikimedia.org

Birmanka

Še ena pasma, ki ima izrazito modre oči. Birmanke nimajo poddlake in so križanke med siamsko in perzijsko mačko. Do človeka so zelo prijazne, dobrosrčne in vdane.

Foto: catster.com

Kratkodlaka orientalka 

Pasma mačke, ki je nastala v Angliji. Znana je predvsem po izrazito zelenih očeh in zanimivosti svojega videza. Te pasmi včasih rečejo, kar ”mavrična”, saj se pojavlja v približno 300 različnih odtenkih dlake in vzorcih kožuha.

Foto: animalpath.org

Himalajska mačka

Še ena pasma, ki je nastala s križanjem siamske in perzijske mačke. Pasma, ki ima zopet modre oči.

Foto: petinsurancequotes.com

Ameriška kratkodlaka mačka

Verjetno najbolj znana pasma mačke iz raznih reklam. To so zelo inteligentne, sproščene in umirjene mačke. Imajo lep in privlačen videz.

Foto: wallpaperflare.com

Vir: mralf.si

Karin Božič Zupančič

 

Tagi