Naj vas zdravljenje hišnega ljubljenčka ne stane (celega) premoženja

Hišni ljubljenčki na svoj način (o)bogatijo naše vsakdanje življenje. Popestrijo nam prosti čas, nas spodbujajo k večji fizični aktivnosti in nam pomagajo, da se ob njih lažje in hitreje umirimo. Nekatere domače živali doživijo tudi visoko starost, kar pomeni, da so kar precejšen del časa z nami in tako rekoč postanejo nov družinski član, za katerega je potrebno (po)skrbeti. V želji za ohranjanje vitalnosti, zdravja, sreče in zadovoljstva hišnih ljubljenčkov skozi celotno dobo njihovega življenja postajajo lastniki vse bolj ozaveščeni in odgovorni.

Uradni statistični podatki navajajo, da kar 50 % psov in 40% mačk v svetovnem merilu pogine zaradi raka. Ob teh podatkih se bo marsikdo prestrašil in postal zaskrbljen. V takih primerih in tudi ob neljubih dogodkih, kot so nepredvidljive poškodbe in bolezni hišnega ljubljenčka, vas pravočasno sklenjeno zavarovanje za male živali pri Zavarovalnici Triglav razbremeni skrbi pred visokimi stroški zdravljenja in finančno ublaži marsikateri strošek okrevanja.

Lep, prijeten in sproščen sprehod s kužkom se lahko zaradi nepričakovanega dogodka sprevrže v pravo nočno moro. Sprva razigrani pes se zaradi padca in poškodbe kaj hitro spremeni v šepajočo žival, ki pogosto potrebuje tudi operacijo poškodovanega uda. Že misel na posvet pri veterinarju, na potrebne preiskave in morebitno operacijo/e marsikoga pahne v stisko, ko ugotovi, da bo okrevanje kužka predstavljalo velik finančni zalogaj. Ta je lahko v primeru pravočasne sklenitve zavarovanja za male živali precej nižji.

Vsekakor ni preprosto premišljevati o nesrečah, ki se lahko pripetijo in boleznih, ki nastanejo, pa vendarle velja ob sprejetju novega družinskega člana premisliti tudi o najboljši skrbi zanj.

K pogovoru smo povabili Barbaro Cimerman iz Zavarovalnice Triglav.

»V Zavarovalnici Triglav imamo v ponudbi 3 različne pakete (mali, veliki in comfort paket) zavarovanja za male živali, ki odgovarjajo na potrebe hišnih ljubljenčkov in želje lastnikov. Pakete lahko lastnik hišnega ljubljenčka tudi spreminja, določena kritja za nevarnosti lahko tudi dodaja. Med drugim je mogoče dodati tudi kritje odgovornosti lastnika živali. Pomembno je, da za kužka kar se da kmalu sklene zavarovanje, dokler je ta še zdrav ,« nam je zaupala Barbara Cimerman iz službe za usposabljanje prodaje v Zavarovalnici Triglav.

Odnos do malih živali se je v zadnjih letih izjemno spremenil. Hišni ljubljenčki so si priborili status družinskega člana, ki s seboj prinese izjemno veselje, nemalo skrbi, predstavlja pa tudi svojevrsten finančni zalogaj.

Ko se posameznik ali družina odloča o hišnem ljubljenčku je priporočljivo, da izbere pasmo in karakter glede na lasten način življenja in potrebe. Za izjemno športno aktivno osebo je priporočljivo, da izbere kužka, ki bo prav tako športno aktiven. Za starejše je priporočljivo, da izberejo malce bolj umirjene kužke. Kakršnakoli žival je živo bitje, ki zahteva prisotnost, potrebuje skrb in nenazadnje, roko na srce, nemalokrat predstavlja tudi precejšen strošek. Živali živijo dlje, kar pomeni, da bo skrb zanje dolgotrajnejša.

Vse več lastnikov hišnih ljubljenčkov zanje izredno lepo skrbi. Pozorno spremljajo njihov razvoj in potrebe ter ob tem skrbijo, da ostanejo vitalni in zdravi, kar vključuje tudi redne obiske pri veterinarjih. Stroški veterinarskih storitev so izredno visoki, v primeru težav so tudi posveti pogostejši, tukaj so še specialistični pregledi, preiskave, posegi, operacije in zdravljenja, kar v precejšnji meri (o)bremeni družinski proračun.

Zato je pomembno dobro poskrbeti za vitalnost hišnega ljubljenčka skozi celotno dobo njegovega življenja z vseživljenjskim zavarovanjem za male živali Zavarovalnice Triglav. Tovrstno zavarovanje je zasnovano na način, da lahko lastnik živali izbira med različnimi paketi in kritji za nevarnosti glede na potrebe svojega hišnega ljubljenčka. Gre za izjemno fleksibilno izbiro, od paketov, do kritij, do višine odbitne franšize, soudeležbe itd.

Praksa zadnjih let je pokazala, da je zanimanje za hišne ljubljenčke v porastu. Nekateri se odločijo za nakup rodovniških psov iz legla, drugi se raje odpravijo v zavetišča in v svoj dom sprejmejo psa ali mačko, ki je ostala brez lastnika. Kakšen je v tem primeru postopek sklenitve zavarovanja, saj se nehote postavi vprašanje o preteklosti psa ali mačke pred sprejemom v zavetišče?

Ob prihodu v zavetišče so psi in mače primerno oskrbovani z veterinarskim pregledom, kar pomeni, da se vse živali najprej oskrbi in čipira. Ob čipiranju pes ali mačka dobita tudi potni list, v katerega se beležijo cepljenja.

Za sklenitev zavarovanja za male živali pri Zavarovalnici Triglav mora biti žival čipirana in zdrava.

Miselnost ljudi, da bodo male živali zavarovali takrat, ko bo do nečesa prišlo, najsibodi do poškodbe ali bolezni, in bodo nato uveljavljali povračilo stroškov zdravljenja za nazaj, je napačna. Zato je pomembno, da lastniki razmišljajo o zavarovanju svojega hišnega ljubljenčka čimprej, ko je še mlad in zdrav, saj ob sklenitvi zavarovanja nastopi čakalna doba, ki je za ortopedijo 180 dni.

V Zavarovalnici Triglav male živali zavarujemo že od 2. meseca starosti. Lastniki lahko zavarujejo pse, mačke in ostale družne živali (dihurje, kunce in tudi činčile). Do 7. leta starosti je možen vstop živali v zavarovanje, kritje pa je pri zdravstvenem zavarovanju vseživljenjsko. Starostna omejitev glede kritja je pri dodatnem zavarovanju za primer pogina, kjer kritje za pse velja do 10. leta, za mačke pa do 14. leta starosti.

Če lastnik zavaruje psa, ko je ta star šele nekaj mesecev, v primeru pojava bolezni, kot sta npr. diabetes ali alergije, Zavarovalnica Triglav krije stroške zdravljenja skozi celotno dobo življenja. Ob tem bi rada poudarila, da zavarovanje krije stroške zdravljenja alergij, ne krije pa testov na alergije.

Za mladičke do 18. meseca starosti ponujamo tudi določene popuste, prav tako velja določen popust pri obisku enega izmed pooblaščenih veterinarjev iz ažurnega seznama, ki je objavljen na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

Katere so najpogostejše diagnoze pri malih živalih?

Strokovnjaki iz Zavarovalnice Triglav se redno udeležujejo simpozijev, kjer se seznanjajo z novostmi na področju veterinarske medicine. Tukaj je razvoj izjemno napredoval. Način zdravljenja se vse bolj modernizira, v ospredje prihajajo tudi alternativna zdravljenja kot npr. bioresonanca, akupunktura in homeopatija. Z razvojem veterinarske medicine se povečujejo tudi stroški. Če imate sklenjeno zavarovanje za hišnega ljubljenčka, bodo stroški zdravljenj, ki lahko znašajo tudi krepko čez 1500 EUR, bistveno nižji in v določenem obsegu tudi povrnjeni.

Kako lahko lastniki hišni ljubljenčkov uveljavljajo povračilo nastalih stroškov?

Zavarovalnica Triglav ima odlično urejeno spletno prijavo škode, saj lahko stranka škodni zahtevek odda tako rekoč iz udobja domačega naslonjača.

Pri uveljavljanju povračila stroškov zdravljenja mora biti diagnoza jasno navedena na originalnem računu veterinarja. Prejeti računi so podlaga za izplačilo zavarovalnine glede na kritja po sklenjenem paketu zavarovanj. Enak postopek velja tako za zdravljenja v Sloveniji kot tudi v tujini.

Za določene posege je v Sloveniji precej dolga čakalna doba in posamezniki se lahko odločijo za poseg tudi v tujini, v Evropi. Tudi v tem primeru mora biti nujno zapisana diagnoza na originalnem računu veterinarja. Izplačilo poteka na podlagi diagnoze na računu. Pri nas je osnova za izplačilo paket zavarovanja, ki ima letni agregat. To pomeni, da so za celo leto pokriti stroški zdravljenja bolezni ali poškodbe v višini letnega agregata. To velja za Slovenijo kakor tudi za tujino, saj imajo veterinarji različne cenike storitev.

Veliko podrobnejših informacij je dostopnih že na spletu, pa vendarle se lahko včasih najsibodi zaradi naglice, površnega branja ali preprosto napačnega razumevanja zavarovalnih pogojev pripetijo nesporazumi, ki povzročajo slabo voljo. Čeprav je sklepanje zavarovanj zelo preprosto, preprosta je tudi oddaja škodnih zahtevkov, kaj bi vseeno svetovali lastnikom hišnih ljubljenčkov in tistim, ki premišljujejo o sklenitvi zavarovanja?

Ne glede na dostopnost informacij, vedno priporočam še osebni posvet z zavarovalnim zastopnikom, kjer se podrobneje pogleda in razloži zavarovalna kritja po vrstah paketov, preveri razumevanje pogojev zavarovanja in druge podrobnosti. Pojasnimo tudi vsa pojmovanja, da se lastniki hišnih ljubljenčkov izognejo morebitnim nesporazumom.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Zavarovalnica Triglav

 

Tagi