Na sprehodu s psom srečam medveda. Kaj pa zdaj?

Medveda pri nas srečaš res redko, vendar je vseeno dobro vedeti kako se obnašati v takem primeru. Velikokrat pa se zgodi, da bo ravno vaš pes, ki prosto teka naokoli, pripeljal medveda do vas.

Pri nas medveda srečaš redko, vendar se vseeno lahko zgodi glede na to, da jih ni tako zelo malo. V Sloveniji je bilo po ocenah strokovnjakov leta 2017 okoli 700 do 900 medvedov.

V gozdu se sprehajajte po uhojenih poteh ter imejte psa na povodcu sploh spomladi, ko je čas mladičev. Če pes sreča medveda ter ga razdraži, bo v iskanju pomoči medveda pripeljal naravnost do vas. Ob sprehajanju opozarjajte nase tako, da bolj glasno govorite. Če slučajno srečate medveda se mu nikoli ne približujte in ga ne motite. Nikoli ampak res nikoli ne pomislite, da bi medveda hranili pa če izgleda še tako prijazen in zvedav.

Ob srečanju ostanite, kar se da mirni. V nekaterih primerih se bo medved postavil na zadnje noge in na tak način preverjal okolico, taka drža ne pomeni napadalnost, ampak radovednost. V takem primeru z mirnim glasom opozorite nase ter se počasi umaknite z območja, v smeri svojega prihoda. Nikoli ne tecite! Medved se bo sam umaknil, ko bo zaznal človeka.

Eden izmed vzrokov za konflikt medveda in človeka je ta, da medved hrano povezuje s prisotnostjo človeka. Tako ostankov hrane ali drugih organskih odpadkov nikoli ne odlagajmo v gozd.

Vir: mojpes.com

Karin Božič Zupančič

Tagi