Moj pes zelo hitro diha ali je to nevarno?

Si opazil/a, da tvoj pes veliko sopiha? Te zanima zakaj pride do tega in kako lahko svojemu kužku celo rešiš življenje? No dejstvo je, da ni ravno vsako sopihanje nevarno vseeno pa je dobro, da si pozoren tudi na ostale znake. Psi seveda poleti več sopihajo, ker se na tak način tudi hladijo.

Psi si s sopihanjem regulirajo telesno temperaturo. Normalno pasje dihanje je, ko pes tridesetkrat do štiridesetkrat vdihne in izdihne v eni minuti. Sopajoč pes pa lahko vdihne in izdihne tudi do tristo oziroma štiristo vdihov in izdihov v eni minuti.

Pozorni moramo biti na dvse vrsti sopihanja pri psih. Normalno sopihanje se pojavi, ko se pasje telo segreva in se na tak način pes hladi. Nenormalno sopihanje pa je znak za kakšno od bolezni. Od normalnega sopihanja se razlikuje predvsem po tem, da je glasnejše in ostrejše.

Kakšni so lahko vzroki za nenormalno sopihanje?

  • Pasma psa: Pasme psov, ki imajo krajše smrčke so bolj nagnjene k sopihanju (bostonski terierji, mopsi, buldogi, …). Take pasme večinoma sopihajo dovolj učinkovito, da se izognejo vročinski kapi.
  • Bolečina: Ko se pes počuti nelagodno ali ga kaj boli, lahko pride do povečanega sopihanja. Če pes sopiha v mirovanju in se to sopihanje ponavlja je dobro obiskati veterinarja.
  • Srčne in pljučne bolezni: Pes, ki se hitro utrudi, kašlja in težko diha, ima otečen trebušni del, je slaboten, gre lahko za srčno ali pljučno bolezen. Pri teh znakih je obisk veterinarja nujen.
  • Slabokrvnost, Cushingov sindrom, leringalna paraliza: To so le nekatere bolezni, ki se kazejo tudi s sopihanjem.
  • Počutje: Sreča, navdušenost, radovednost, stres ali strah. To vse so lahko razlogi za hitro dihanje pri psu.
  • Fizična aktivnost: Pes, ki se igra, teče ali se ukvarja s kakšno drugo fizično aktivnostjo, lahko hitreje diha, ker preko tega v telo želi dobiti zadostno količino kisika. 
  • Starost: Strarejši psi pri povečani telesni aktivnosti hitreje postanejo zadihani kot mladi psi. Zato je aktivnost potrebno prilagoditi.

Karin Božič Zupančič

 

Tagi