Mačja komunikacija

Lastniki mačk vedo, da so to ena najbolj nepredvidljivih bitij, ki jih je težko razumeti. Tako kot vsi mi, imajo tudi mačke svoj jezik. Za vas smo pripravili najbolj prepoznavne splošne znake mačje komunikacije. 

Komunikacija z repom

Dvignjen rep

Dvignjen rep, ki je na koncu malo zavit, nam pove, da je naš maček vesel in srečen. Če pa mu dvignjen rep na vsake toliko časa trzne pa to lahko pomeni, da je zelo navdušen ali pa zaskrbljen.

Če maček s svojim repom udarja po tleh, to lahko nakazuje, da je v hudih bolečinah. V tem primeru je nujen obisk veterinarja. Ko pa s svojim dvignjenim repom le maha to pomeni, da je zelo jezen ali se preveč želi igrati. V teh dveh primerih, ga je dobro pustiti, da se pomiri.

Spuščen rep

Spuščen rep je znak, da je maček naredil nekaj, kar ne bi smel in se tega dobro zaveda.

Komunikacija z očmi

Razširjene zenice kažejo na močna čustva, ki jih v tistem momentu čuti maček. V ta čustva spadajo agresija, strah, igrivost in razdraženost. Če se zgodi, da ima maček razširjene zenice, ko ste ga ravno pripeljali domov, je to nekaj normalnega, saj se mora navaditi na novo okolje.

Ko vas maček gleda direktno v oči, s tem vam izkazuje naklonjenost, vam zaupa in se ob vas počuti varnega. Priprte oči in počasno mežikanje kažejo na to, da je maček zaspan ampak se ob tem še vedno počuti mirno in varno.

Interakcija z ljudmi

Mačka se ovija okoli vaših nog in vas s takim obnašanjem ”markira”. Torej označuje vas s svojim vonjem kot svoj teritorij. Ko se mačka ob vas podrgne z glavo repom ali stranjo telesa s temi dejanji kaže, da vas pozdravlja. Dotik s smrčkom ob vašo nogo pa kaže na to, da vas ima zelo rad in vam zaupa.

Vsak maček je drugačen zato se njegova komunikacija lahko spreminja.

Vir: Mucek.si

Avtor: Karin Božič Zupančič

Tagi