Koliko ur spi normalen pes?

Ste se kot skrbnik psa, kdaj vprašali koliko ur naj bi psi prespali? Koliko ur spanja naj bi bilo normalno in zdravo za psa? Naj vas pomirimo, da nekateri psi spijo res veliko. Poglejmo si kaj pravijo strokovnjaki.

Zdrav in povprečen pes naj bi dnevno prespal okoli 12 do 14 ur. V to so vključeni dnevni počitki ter nočno spanje. Med tem, ko mladički potrebujejo, do nekje dvanajstega tedna starosti, med 18 in 20 ur spanja.

Vedeti pa morate tudi to, da starejši psi potrebujejo več spanja, saj se hitreje utrudijo. Drugi dejavniki, ki vplivajo na količino spanja pri posameznem psu so: velikost, aktivnost in zdravstveno stanje. Torej glede na vse te podatke je normalno, če vaš pes prespi vsaj pol dneva.

Tako kot mi, tudi naši psi potrebujejo spanje zato, da ostanejo zdravi. Od nas pa se razlikujejo po bioritmu spanja. Naš je usmerjen v to, da smo podnevi budni in ponoči spimo. Njihov pa je bolj kompleksen, saj vsebuje kratke dremeže skozi ves dan in dolgo nočno spanje.

Po mnenju strokovnjakov imajo psi, ki čez dan ne dremajo ali ki ponoči ne morejo spati, resne težave. Pomanjkanje spanja pri njih lahko privede do zmanjšanega veselja do življenja ali celo do ekstremne utrujenosti. Naravni krog spanja pa lahko zopet dosežete z dolgimi sprehodi in aktivno igro. Če tudi to ne bi pomagalo pa priporočamo obisk in pogovor z veterinarjem.

Karin Božič Zupančič; Foto: Pixabay

 

Tagi