Kdaj se odločiti za še enega psa?

Sodeč po statistiki naj bi imel vsak četrti lastnik doma več kot enega psa. Mislite, da je pes bolj zadovoljen, če ima doma družbo? Kako naj vem, da je pravi čas za še enega psa? 

Psi so krdelne živali, zato so večinoma veseli, če dobijo pasjo družbo. Vendar pozor … Pri tem morate biti tudi pazljivi in dobro opazovati prvega psa, že predno pripeljete v dom še enega.

Torej za vse pse v vaši hiši naj veljajo enaka pravila, vendar naj se prvi pes ne počuti zapostavljenega. Hrano in vse ostale stvari naj vedno dobi prvi tisti pes, ki je že dalj časa pri hiši. Prvi stik z novim psom naredite na ”nevtralnem” okolju. Nikoli ne pripeljite novega psa direktno v hišo! V tem primeru se lahko zgodi, da ga bo prvi pes nagonsko napadel, ker je prišel na njegov teritorij in je za njega to tujec!

Nikoli ampak res nikoli si ne omislite psa z mislijo, da je z več psi, manj dela! Temu seveda ni tako. Lahko se namreč zgodi, da boste na začetku morali hoditi na ločene sprehode, ker boste novega psa med tem trenirali. Res je, da se psa igrata med seboj in tako hitreje zamotita, vendar se morate kot lastnik posvetiti in nameniti čas tudi vsakemu posebej. Nekateri si še enega psa omislijo celo zato, ker mislijo, da bodo z novim uspeli rešiti vedenjske težave, ki jih ima prvi pes. Verjetno ne potrebujemo poudarjati, da je to res zgrešeno razmišljanje in si s tem lahko nakopljete več težav kot koristi.

  • Kakšni so ”znaki”, da ste pripravljeni na še enega psa?
  • Prvi pes je psihično dozorel in ni več mladič.
  • Prvi pes je dobro socializiran, vzgojen in upošteva vaša pravila.
  • Prvi pes nima težav z zdravjem, zaradi katerega bi potreboval mir.
  • Imate dovolj finančnih sredstev za še enega kosmatinca.

Upamo, da vas nismo z zgornjimi trditvami preveč prestrašili. Življenje z več kosmatinci zna biti tudi zelo lepo, vendar naj bo ta odločitev res dobro premišljena.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi