Kateri je najbolj znani slovenski pes?

V filmih, tv serijah in nadaljevankah lahko zasledimo veliko pasjih junakov. Ste vedeli, da imamo tudi Slovenci svoje ‘’pasje zvezde’’? Med njimi je na prav posebnem mestu tudi televizijski lik Radovedni Taček, ki ga je izdelal Marjan Manček ter igral in animiral Nace Simončič. Pri oddaji Radovedni Taček je sodelovalo kar 17 različnih scenaristov.

Oddaja Radovedni Taček je bila namenjena otrokom starim med štiri in osem let, vendar so jo z veseljem gledali tudi odrasli. Radovednega Tačka so snemali med leti 1987 in 2000 ter posneli 327 oddaj. Posnetih je bilo 81 ur in 45 minut programa, kar pomeni, da bi lahko vse oddaje gledali neprekinjeno kar tri dni, tri ure in 45 minut. V oddaji je bil glavni lik radovedni kuža Taček, poleg njega je bil tudi Marko Okorn, ki je skušal na zabaven in zanimiv način otrokom predstaviti pojme in jim predati nova znanja.

Kuža Taček je bil zelo radoveden in s svojimi prikupnimi idejami gledalce spravljal v smeh, s svojo radovednostjo pa nas naučil veliko novega.

Leta 1995 je oddaja prejela Viktorja za najboljšo TV zabavno in razvedrilno oddajo ter leta 1999 nagrado za najboljšo otroško ali mladinsko TV-oddajo. Od leta 2012 dalje v Kulturnem centru Litija v spomin na Naceta Simončiča organizirajo Tačkov festival.

Ste vedeli, da obstajajo tudi knjige z likom Radovednega Tačka, ki jih je napisala Evelina Umek?

Vir: Pes moj prijatelj

Karin Božič Zupančič; Foto: Arhiv RTV Slovenija

 

Tagi