Katere talne obloge so najboljša izbira, če imate psa?

Razmišljate o prenovi vašega doma in ste se spraševali katero talno oblogo izbrati, da jo vaš kosmatinec ne bo tako hitro uničil? Hitro se namreč zgodi, da se na različnih vrstah talnih oblog vidijo sledi krempljev, nekatere talne obloge je težje čistiti … Za vas smo pripravili nekaj predlogov katere talne obloge so najbolj in katere najmanj primerne, če imate doma kosmatinca. 

Med najbolj primerne talne obloge štejemo tiste katere so bolj vzdržljive, se lažje čistijo in so najlažje za vzdrževanje. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s polaganjem talnih oblog so svetovali takole:

  • Vinil – naj bi bila najbolj primerna izbira, če imate doma psa. Vinil je proti drugim talnim oblogam ugoden, lahko se ga čisti in vzdržuje. Odporen je na madeže in mehek na ”otip”. Na večini vinilov so praske manj vidne.
  • Ploščice – so enostavne za čiščenje, odporne proti madežem, vendar znajo sploh starejšim psom povzročati, kar nekaj težav. Na ploščicah večini psom preveč drsi.
  • Vodoodporen laminat – je ugoden, vzdržljiv in enostaven za čiščenje.

Najmanj primerne talne obloge naj bi bile:

  • Les – lahko ga poškodujejo pasji kremplji ter voda. Les od nas zahteva tudi več vzdrževanja.
  • Parket – odvisno sicer od parketa vendar bo nastala težava, če se pes slučajno polula ali pokaka nanj. Težko ga je očistiti, obstaja pa tudi verjetnost, da se v njem zadržuje dlaka, prhljaj ter celo bolhe.
  • Marmor – psom zelo drsi ter ni dobro odporen na vodo in praske.

Upamo, da smo vam s temi podatki pomagali pri izbiri primerne talne obloge za vaš dom. Vseeno pa se posvetujte z strokovnjaki, ki vam bodo morda priporočali še kakšno drugo izbiro.

Karin Božič Zupančič; Foto: ultimatepetnutrition.com

 

Tagi